Инвазивните видове, които унищожават реколтата, опустошават горите, разпространяват болести и

...
Инвазивните видове, които унищожават реколтата, опустошават горите, разпространяват болести и
Коментари Харесай

Светът губи над 400 млрд. долара годишно заради инвазивните видове

Инвазивните типове, които унищожават реколтата, опустошават горите, популяризират заболявания и подкопават екосистемите, се популяризират все по-бързо по света. Човечеството не е в положение да спре тази вълна, се споделя в съществена научна оценка.

Според междуправителствената научно-консултативна група към Конвенцията на Организация на обединените нации за биологичното многообразие (IPBES) този крах коства над 400 милиарда $ годишно под формата на вреди и пропуснати изгоди - равностойни на Брутният вътрешен продукт на Дания или Тайланд - и това евентуално е " мощно подценено ".

От водния хиацинт, задушаващ езерото Виктория в Източна Африка, през плъховете и кафявите змии, унищожаващи птичи типове в Тихия океан,

до комарите, излагащи нови райони на Зика, жълта тресчица, денга и други заболявания -

в отчета се изброяват над 37 000 по този начин наречени непознати типове, които са пуснали корени - постоянно безусловно - надалеч от местата на своя генезис. Този брой има наклонност към внезапно увеличение, а сметките за вредите се усилват приблизително четири пъти на десетилетие от 1970 година насам.

Икономическата агресия, увеличението на популацията и изменението на климата " ще усилят честотата и обсега на биологичните нашествия и въздействието на инвазивните непознати типове ", се споделя в заключението на отчета.

Според него едвам 17% от страните имат закони или разпореждания за ръководство на това настъпление. Независимо дали инцидентно или съзнателно, когато неместни типове се озоват на другия завършек на света, виновността е на хората. Разпространението на типовете е неопровержимо доказателство, че бързото разгръщане на

човешката активност толкоз коренно е трансформирало естествените системи, че е вкарало Земята в нова геоложка ера - антропоцен, споделят учените.

Смята се, че хиацинтът, който в един миг покрива 90 % от езерото Виктория - пречи на превоза, задушава водните организми, блокира водоприемниците на хидроенергийните язовири и развъжда комари - е импортиран от белгийски колониални чиновници в Руанда като декоративно градинско цвете, преди да си проправи път по река Кагера през 80-те години на ХХ век.



Евърглейдс във Флорида гъмжи от разрушителното поколение на тогавашни домашни любимци и домашни растения - от петметрови бирмански питони и ходещи сомове до папрати от Стария свят и бразилски пипер. През XIX в. британските заселници придвижват зайци в Нова Зеландия за лов и храна. Когато те стартират да се развъждат, управляващите внасят свирепи дребни хермалини, с цел да понижат броя им. Но те почнали да преследват по-лесна плячка: десетки ендемични типове птици, които скоро били унищожени - от дребни киви до крилати птици.

Нова Зеландия и Австралия - където се разигра сходна сага със зайци - са " образци " за това по какъв начин не би трябвало да се управляват едни импортирани вредители с други, споделя пред Агенция Франс Прес Илейн Мърфи, академик от Департамента за запазване на околната среда на Нова Зеландия.

По-често обаче инвазивните типове се появяват инцидентно - в баластните води на товарните кораби, в контейнерите в трюмовете им или в куфара на някой екскурзиант.

Средиземно море е цялостно с неместни риби и растения, като рибата лъв и водораслите-убийци, които са пристигнали от Червено море през Суецкия канал.

Смята се, че стършелите-убийци, способни да унищожат цели пчелни фамилии с едно нахлуване, са пристигнали в Съединени американски щати от Азия като пасажери в товарни кораби. В отчета на IPBES се показва, че значително заради големия размер на търговията в Европа и Северна Америка има най-голяма централизация на инвазивни типове в света.

Според констатациите инвазивните типове са основна причина за 60% от всички документирани случаи на изгубване на растения и животни,

като това е един от петте съществени фактора, наред със загубата на местообитания, световното стопляне и замърсяването. Тези фактори си взаимодействат: изменението на климата изтласква непознатите типове в новозатоплени води или земи, където локалните типове постоянно са уязвими от натрапници, с които в никакъв случай не са се сблъсквали.

Смъртоносният пожар, който трансформира в пепел хавайския град Лахайна на остров Мауи предишния месец, беше подхранван частично от изсъхнали треви - импортирани преди десетилетия за храна на добитъка - които се разпространиха в изоставени захарни плантации. Глобалният контракт за запазване на биоразнообразието, подписан в Монреал през декември предходната година, си слага за цел до 2030 година да понижи на половина скоростта на разпространяване на инвазивните непознати типове.

В отчета на IPBES се излагат общи тактики за постигането на тази цел, само че не се правят оценка възможностите за нейното реализиране. Според отчета съществуват главно три линии на отбрана - предварителна защита, очистване и, в случай че това не се случи, ограничение. Опитите за очистване нормално се провалят. Местата с максимален триумф в премахването на нежеланите посетители - изключително плъхове и други гръбначни животни - са и най-уязвимите: дребните острови.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР