Инвалидните пенсии, за които срокът на инвалидност е изтекъл между

...
Инвалидните пенсии, за които срокът на инвалидност е изтекъл между
Коментари Харесай

НОИ ще изплаща пенсиите на хората с изтекла временна инвалидност до края на годината -

Инвалидните пенсии, за които срокът на неработоспособност е изминал сред 13 март 2020 г. и 30 юни 2022 година, ще не престават да се изплащат от Националния застрахователен институт (НОИ) до края на декември тази година.

Условието е хората с такава пенсия да са подали заявление-декларация за преосвидетелстване от ТЕЛК от 13 март 2020 година до 15 юли 2022 година и в Национален осигурителен институт да не са постъпили други експертни решения на ТЕЛК/НЕЛК с нови условия след преосвидетелстване.

От Национален осигурителен институт допълват, че предпочитано обработват получените данни от РЗИ и ще продължат периода на погашение на пенсиите и добавките за непозната помощ на всички пенсионери, които попадат в обсега на наредбата.

Дължимите суми на лицата, които получават пенсиите си посредством пощенските станции в страната, ще бъдат изплатени с обособен пенсионен запис, а тези, получаващи пенсиите са по платежна сметка – с спомагателен превод в границите на сегашния месец.

За лицата, за които в Национален осигурителен институт има постъпило ново експертно решение, с което е избран нов период на инвалидността и % трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане, който дава право на пенсия за неработоспособност, е регламентиран 4-месечен период, в който НОИ трябва да се произнесе с предписание и надлежно да бъде продължено изплащането на инвалидните им пенсии.

Независимо от това, при постъпване на експертни решения на ТЕЛК/НЕЛК е основана организация за незабавното и автоматизираното им култивиране за погашение на дължимите суми на лицата в най-кратки периоди.

Удълженият период на погашение беше заложен в специфичното законодателство поради изключителната епидемиологична конюнктура. В сходство със закона пенсиите за неработоспособност с изминал период на годност на ТЕЛК/НЕЛК решението продължиха да се изплащат за времето на изключителната епидемиологична конюнктура и три месеца след нейната анулация.

Заради отпадането на изключителната конюнктура в края на април, крайната дата стана 30 юни 2022 година и визира малко над 24 000 пенсионери.

Правото на пенсия за неработоспособност се придобива от датата на инвалидизирането, а за слепите по рождение и за ослепелите преди постъпване на работа – от датата на заявката и се отпуска за периода на инвалидността.

Пенсиите за неработоспособност на хората, навършили нужната възраст, се отпускат пожизнено.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР