Инвалидизиран от кръста надолу след трудова злополука. Това се случва

...
Инвалидизиран от кръста надолу след трудова злополука. Това се случва
Коментари Харесай

След трудова злополука: Мъж от Сливен остана парализиран, работодателят не го застраховал

Инвалидизиран от кръста надолу след трудова акцидент. Това се случва на 33-годишния Живко Жеков от Сливен. След като пада от градеж в Белгия, майката на младия мъж схваща, че не е имал застраховка "трудова акцидент ", а заради изчезнали документи към момента не може да бъде освидетелстван от ТЕЛК. Напуснала работа, с цел да се грижи за него, дамата търси помощ от институциите и от положителни хора, с цел да вдигне още веднъж на крайници сина си, показва NOVA.
На 33 години, родом от Сливен, през лятото работи с майка си в областта на морския туризъм, а през зимата - на строителни обекти. Днес, прикрепен на легло, от кръста надолу младият мъж е безусловно имобилен. Не помни и за какво.
„ Докато бях на работа ми се обадиха и ми споделиха, че Живко е паднал от един покрив, от 8 метра височина. Не знаех дали е жив”, споделя майката Ганка Йорданова.
Датата е 21 януари. Живко инсталира слънчеви панели на строителен обект в Белгия, където компанията, за която работи го командирова. След случая, младият мъж изпада в кома. Откаран е в най-близката профилирана болница, която се намира в Германия. Майка му отпътува незабавно.
„ Гледката беше страшна. Има няколко интервенции – на гръбнака и прешлена”, споделя още майката.
След 7 животоспасяващи интервенции, при започване на април Живко е изписан от интензивното поделение и би трябвало да бъде изместен профилирана клиника.
„ Лекарите споделиха да не се тормозим, тъй като откакто е "Трудова акцидент ", трудовата застраховка ще му поеме лекуванията по-нататък. Поискаха трудовата застраховка и то се оказа, че няма такава”, споделя Ганка.
„ Аз съм въпреки всичко човек на възраст - на 53 години съм, просто изключих! И предходната година бях изключил за тях, и тази година”, разяснява работодателят.
След като фамилията подава сигнал до Главна ревизия по труда, на работодателя са издадени наложителни наставления. Кристиян Динев поема разноските по превозването на Живко с частна кола за спешна помощ от Германия до България. Както и първичния престой в българска болница. От Инспекцията по труда сформират и актове, всеки от които може да доближи 15 хиляди лв.. Нарушенията са за изчезнала застраховка "Трудова акцидент " и изчезнали документи по командироването и по заплащането на труда.
От две седмици Живко си е към този момент у дома. Напуснала работа, с цел да се грижи за него, в този момент майка му разчита на финансова помощ от другари. Поради изчезналите документи, младият мъж към момента не може да бъде освидетелстван от ТЕЛК, надлежно нито тя да кандидатства за негов персонален помощник.
Междувременно, от турска клиника оферират на Живко късмет за още веднъж пълностоен метод живот, като опитат да освободят притискането на гърбначиния мозък. Сумата от 14 хиляди евро, обаче, той и майка му не могат да си разрешат.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР