Интимна връзка трябва да е в закона и трябваше да

...
Интимна връзка трябва да е в закона и трябваше да
Коментари Харесай

Ще създаде ли проблеми понятието интимна връзка?

„ Интимна връзка ” би трябвало да е в закона и трябваше да влезе още предходната година. Така ще се разшири обхвана на отбраната, ще се включат и малолетни лица. Това съобщи юрист Адела Качаунова от Българския хелзинкски комитет пред Нова телевизия.

„ Няма по какъв начин формулировката да е ясна. Аз не считам, че въвеждането на този термин ще помогне на жертвите на домашно принуждение. Нашата правосъдна процедура и тази на Европейски съд по правата на човека вкара интимната връзка като съображение за отбрана от домашно принуждение ”, счита пък юрист Пламен Борисов.

„ Твърди се, че въвеждането на този термин ще помогне на доста жертви. Помните ли случая със Сюлея? Момиче, убито от обожателя си, тъй като не му е разрешила секс. Не са имали интимна връзка. Ако тя трябваше да бъде предпазена от едно такова законодателство, нямаше по какъв начин да се случи с тази дефиниция ”, добавя той.

„ Въвеждането на това разбиране ще сътвори повече проблеми и няма да реши никакви. За мен е задоволително неразбираемо дефинирано и прецизирането му не знам по какъв начин би трябвало да се случи ”, сподели адв. Ивета Анадолска.

„ Вчера прочетох забавна теза – разширението на времевия обхват, в който жертвата  може да търси отбрана, може да докара до това сами да отпадат така наречен „ подправени молби за отбрана ”. Има подправени молби, само че по-страшното е, че има незащитени жертви ”, акцентира адв. Качаунова.

Близък или родственик на потърпевшата да подаде тъжба, даде концепция адв. Анадолска.

„ Акцентът би трябвало да е върху психическото и прочувствено принуждение ”, добавя адв. Борисов.
 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР