Интервю, специално за българските читатели с Алекс Банаян, авторът на

...
Интервю, специално за българските читатели с Алекс Банаян, авторът на
Коментари Харесай

Алекс Банаян: Без морал успехът би бил краткотраен

Интервю, особено за българските читатели с Алекс Банаян, създателят на книгата „ Третата врата. Или необикновеният път към триумфа
Алекс Банаян е роден в Съединени американски щати, наследник на ирански бежанци. Вместо да отиде на последния си изпит на първата година в медицинския лицей, „ изиграва “ играта „ Точната цена “, печели лодка, продава я и с парите финансира задачата си: да се поучи от най-преуспелите хора в света.
В книгата „ Третата врата. Или необикновеният път към триумфа “ той разказва забележителните си персонални срещи и изявленията с Бил Гейтс, Мая Анджелоу, Стийв Возняк, Лари Кинг, Стивън Спилбърг, Джесика Алба, Питбул, Тим Ферис, Куинси Джоунс, Марк Зукърбърг. Банаян предава техните уроци и споделя своите необикновени тактики и похвати за реализиране на триумф.
Оттогава насам Банаян е бил включван в листата „ 30 под 30 години “ на Forbes и „ Най-влиятелните хора под 30 “ на Business Insider. Сътрудничи на Fast Company, Washington Post, Entrepreneur и TechCrunch и е взел участие в излъчвания на огромни медии като Fortune, FoxNews и CBS News. Изявен оратор, Банаян показва концепцията за Третата врата на бизнес конференции и корпоративни управнически екипи по целия свят, в това число пред Apple, Nike, IBM, Dell, Harvard.
Ето какво показа в изявление, особено за българските читатели, индивидът, срещнал се с Лари Кинг, Стийв Возняк, Бил Гейтс, Лейди Гага.
В книгата „ Третата врата “ описвате срещите си с едни от най-успелите хора в своята област, измежду които са Лари Кинг, Стийв Возняк, Бил Гейтс и Лейди Гага. Защо избрахте тъкмо тях?
Започнах да върша листата в библиотеката незабавно след края на първата ми година в колежа. Исках да изградя моя „ съвършен университет “ и попитах приятелите ми кои би трябвало да бъдат наши професори. Бил Гейтс щеше да ни научи на бизнес, Лейди Гага да ни запознае с музикалния отрасъл, Лари Кинг да ни научи по какъв начин се води предаване. Ето по този начин започнах своя лист.
От всички известни хора, с които се срещнахте, до кого Ви беше най-трудно да достигнете и какъв брой време Ви лиши това?
Без подозрение най-голямо предизвикателство за мен се оказа пътят към Уорън Бъфет. В рамките на 8 месеца, без да спирам и за момент, се пробвах да стигна до него и получих безчет отводи по имейл. Бях твърдо решен да приказвам с него и макар че в продължение на година чувах единствено „ не “, отидох в Омаха, Небраска, и благодарение на моите другари се вмъкнах на годишното заседание на акционерите от компанията му Berkshire Hathaway.
В „ Третата врата “ споделяте за триумфите, само че и за компликациите, които сте имали, до момента в който постигнете мечтаните срещи. Кое Ви даде по-ценни уроци – отводите или позитивните отговори?
От отводите научих повече, като най-важното беше, че би трябвало да се изучавам от грешките си. Разбрах, че съветът на Гейтс не е моят Свещен Граал. Грешките, които позволих, до момента в който се пробвах да стигна до него, се оказаха поуката от цялата история. Осъзнах, че постоянно съм виждал триумфа и неуспеха като две противоположности, само че истината беше, че те са просто разнообразни резултати на едно и също нещо – опита. Обещах си, че занапред нататък няма да преследвам единствено триумфа, само че и неуспеха. Всъщност щях да се стремя да не спирам даже за момент да пробвам, тъй като по този метод израствах.
Когато стартирате приключението си, сте една на 19 години. Имаше ли моменти, в които бяхте подготвен да се откажете и какво Ви стимулира да продължите? Изпитвахте ли страха от отменяне и в случай че да – по какъв начин успяхте да го преодолеете?
Започнах своето премеждие, когато бях първа година в колежа. Имаше хиляди моменти, в които желаех да се откажа. След като бях отхвърлян от Уорън Бъфет в границите на 8 месеца, имах възприятието, че ще стартира да кашлям кръв. Това, което ми оказа помощ да продължа, беше моята религия, че в случай че всички тези хора се съберат не с цел да популяризират нещо, не поради пресата, а с цел да споделят знанието си със идващото потомство, имам вяра, че младите ще реализиран даже повече. Връщайки се непрестанно към тази моя изначална концепция, съумях да преборя и най-мрачните интервали на моето странствуване. Тя ме води и до през днешния ден.
Искате да попиете от мъдростта на елита, а техните мемоари да превърнете в справочник на Вашето потомство. Кой е най-ценният урок, който получихте, и от кого?
Най-ценният урок, който научих, беше, че всеки един от хората, които интервюирах, вижда живота и бизнеса като нощен клуб. Има три метода да влезеш.
Първата врата е основният вход, където 99% от хората чакат и се надяват да влязат. Втората врата е входът за ВИП персоните, през който минават милиардерите и звездите. Това, което множеството хора не знаят, е, че постоянно има и Трета врата. За да стигнете до входа ѝ, би трябвало да изскочите от опашката, да се втурнете по улицата, да заблъскате по нея стотици пъти, да счупите прозореца, да се прокраднете през кухнята. Вие би трябвало да намерите метода.
Бихте ли споделили някоя занимателна история от Вашето премеждие, която не сте присъединили в книгата?
Един от по-щурите епизоди на моето премеждие беше, когато правех опити да се срещна със Стивън Спилбърг и за малко да се удавя край Френската ривиера, до момента в който преследвах яхтата му. Въпреки че е занимателна история, не съумях да я включа книгата, само че си остава страховит спомен.
Публикуването на книгата Ви оказа помощ ли Ви да осъществите среща с някого от популярните персони? Сега, откакто тя е реалност, смятате ли да продължите срещите?
След публикуването на „ Третата врата “ в Съединени американски щати се образува цяло придвижване от фенове, което се разраства от ден на ден и повече. Не мога да изразя какъв брой съм признателен на всички нови хора, появили се в живота ми – както хора, на които се удивлявам, по този начин и на читатели, които срещнах по време на турнето на книгата. На този стадий чувствам, че концепцията на „ Третата врата “ занапред следва да се реализира и съм се съсредоточил върху разпространяването ѝ измежду колкото се може повече читатели, с цел да може всеки да се допре до мъдростта, която натрупах по време на пътешествието си.
Ако би трябвало да обобщите, какво е посланието на „ Третата врата “?
Когато започнах „ Третата врата “, се концентрирах върху събирането на мъдростта от най-хубавите, с цел да може младите да стартират оттова, докъдето корифеите са стигнали. И до момента в който работех по тази цел, осъзнах, че задачата ми става още по-сериозна. Философията на „ Третата врата “ е най-много за опциите.
Научих, че въпреки да си в положение да предадеш на някого цялото си знание, целия инструментариум за реализация в света, от време на време животът на този някой ще продължава да е в застой. Ако обаче можеш да промениш възгледите на човек за това какво е допустимо, то животът му в никакъв случай няма да остане същият.
Променя ли се дефиницията за триумф за другите генерации? В какво съгласно Вас се показва триумфът за поколението на милениалите?
Когато започнах своето странствуване, бях като множеството милениали и имах вяра, че колкото повече власт имаш, толкоз по-успешен си. И по този начин, до момента в който не срещнах Стийв Возняк, който изцяло промени концепцията ми за триумф. Осъзнах, че в случай че сложим него и Стив Джобс един до различен, множеството хора ще кажат, че Стив Джобс е по-успешният. Но Возняк ми оказа помощ да схвана, че триумфът има доста по-общо с метода по-който ти го дефинираш. Трябва да попиташ себе си „ Какво в действителност желая? Какво ме прави благополучен? “. Ако си трагичен и не се занимаваш с това, което искаш, това не е триумф.
Ако някой 19-годишен изискат съвет от Вас, какво бихте му отвърнали?
Чети и се образовай, колкото можеш повече. И помни, че изобретенията, на които се възхищаваш, са били направени от хора като теб.
Мая Анджелоу показа с мен страховит съвет: „ Извлечи, колкото се може повече от хората преди теб. Те са дъгите в твоите облаци. Независимо дали те познават по име, или в никакъв случай няма да видят лицето ти, каквото и да са създали и постигнали, всичко то е било за теб. Това, което аз знам, е, че нещата ще се оправят. Ако е нещо неприятно, то може да се утежни още повече, само че аз знам, че след това ще се оправи. И би трябвало да си уверен в това “.
Според вас има ли връзка сред триумфа и морала?
Напълно. Вярвам, че без морал триумфът би бил временен. Ако не играеш почтено, не би могъл да продължиш напред.
Един от обичаните ми цитати е от комика Гари Шендлинг. Той споделя: „ Добрите момчета финишират първи. Ако не си склонен с това, тогава не знаеш къде е финалната права “.
Един от езиците, на които „ Третата врата “ е преведена, е българският. Представяли ли сте си, че Вашите хрумвания биха могли да доближат до хора по целия свят ?
Публикуването на „ Третата врата “ в България е едно от нещата, които най-вече ме радват. Причината да стартира да пиша тази книга, беше, че желаех да споделя какво съм научил с хората, които не биха имали опцията персонално да се допрян до източниците на това познание. Има огромна бездна сред хората, постигнали триумфи, и тези, които към момента се борят за него. „ Третата врата “ се оказва най-хубавият опит, който направих, с цел да построя мост над тази бездна, и фактът, че България е една от 14-те страни, в които книгата излиза, е повече от прелестен.
Налагало Ви се е да изпратите доста имейли. Какъв съвет бихте дали на българските читатели за писане на имейли? Какви неточности могат да бъдат позволени?
Най-добрия съвет за писане на мейли получих от Тим Ферис, който ми предложи следната конструкция на писмото:
Уважаеми Еди-кой си,

Знам, че сте в действителност ангажиран и че получавате доста писма, само че по тази причина ще бъда къс и ще лишава единствено 60 секунди от времето ви.

[Казваш кой си и в ред-два обясняваш с какво си прочут и с какво могат да те свържат.]

[Задаваш съответен въпрос.]

Разбирам, че сте прекомерно ангажиран, с цел да ми отговорите, само че даже ред-два от вас ще ме създадат извънредно благополучен.

С почитание

Тим
Топ 3 нещата, които съгласно Ферис би трябвало и не би трябвало да вършим:
1. Никога не пиши на някого „ да се чуем по телефона “, „ да пием по кафе “ или „ да ми обясните в детайли “.
2. Изложи си въпросите още в имейла малко и ясно като да вземем за пример „ Искам да поговорим за съдействие, което би могло да бъде по подобен и подобен метод. Желаете ли да го обсъдим? Мисля, че по телефона ще е по-бързо, само че в случай че желаете, бих могъл и да ви изпратя няколко въпроса на имейла “.
3. Никога не пиши неща от рода на „ Това ще е чудесна опция за вас “ или „ Това ще ви хареса, тъй като знам, че вие… “ Не използвай суперлативи или пресиления. Хората не те познават и напълно основателно ще предположат, че няма от кое място да знаеш кое е добре за тях.
4. Недей да прекаляваш с имейлите. Това в действителност нервира хората.
Какво следва за Алекс Банаян?
За мен публикуването на „ Третата врата “ е първата стъпки към вдъхновяването на младите да повярват във опциите си и ще се отдам на тази задача и през идващите години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР