Интервю с кмета на Царево Георги Лапчев за предаването България,

...
Интервю с кмета на Царево Георги Лапчев за предаването България,
Коментари Харесай

Кметът на Царево: Общината ни е с най-много опит в къмпирането още от соцвремената

Интервю с кмета на Царево Георги Лапчев за предаването " България, Европа и светът на фокус " по Радио " Фокус " по тематиката за караваните, които осъмнаха надраскани с червен спрей на къмпинг " Якото място ". Казусът с нелегално строителство в къмпинга стартира още при започване на сезона, а в неговия кипеж ще се стигне до наложително унищожаване на обекти.

Сега на телефонната ни линия е кметът на  Царево, Георги Лапчев. Здравейте господин  Лапчев.

Добър ден.

Обаждам ви се във връзка обстановката, зародила на Якото място. Още през април месец разбрахме, че там има нерегулирани, нелегално издигнати обекти, през юли също имаше такива. И в този момент, от сряда действително, има белязани с червен спрей каравани и други постройки, които би трябвало да бъдат отстранени, принудително към този момент, тъй като не са били отстранени в точния момент. Тъй като записах малко по-рано и излъчихме Зорница София, режисьорът, която има две каравани там, тя разказа едно много огромно разстройване, когато вие сте пристигнали със собствен екип, с цел да се случи това. То е било измежду притежателите на каравани, измежду почиващите там, за какво се наложи тъкмо по този метод да маркирате караваните и да го извършите в подобен деен миг за туризма?

 

Първо, може би малко би трябвало и да върна времето, тъй като това не е първият път, когато екип на общината посещава Якото място, и то не е единственото, което предстои на сходна инспекция. Сагата с  Якото място тече към този момент втора година. Всички тези обекти, които съставляват там някакъв тип строителство, да не кажа нещо по-тежко,  са предизвестени публично, има издадени заповеди мои, с  които притежателите е трябвало да се съобразят. Те, несъмнено, бяха опровергавани, минахме през съда, съдихме се, търсихме какви ли не формули и способи, това да се изтегли в идващия сезон, и в по-следващия. В общи линии, това е формулата за сходни места, колкото се може повече да се протака. Но в последна сметка, кой каквото можа съди, съди, и всички типове институции в страната постановиха, че моята заповед е безусловно правилна и тези хора би трябвало да отстранен своите постройки. Това беше още през предходната година. Сега, аз доста деликатно прочетох какво е написала тази дама в обществените мрежи, само че тя още в зародиш споделя: “Да, ние сме противозаконни ". Ами аз задавам въпрос, откакто си признавате, че изцяло нелегално ще спят или в непозната благосъстоятелност, тъй като въпросната дама е сложила своите каравани две или три, аз не ги зная какъв брой са, в общински терен.

Две.

Този общински терен в никакъв случай не е бил даван чартърен под каквато й да е форма, на който и да е.  Напротив, какво се случва тук-там като Якото място. Случва се това, че някой просто си го припознава, взема решение, че това е едно прелестно място, в което да си почива, отива, построява си една къща. Това, което ние видяхме оня ден за следващ път, беше, че даже са газифицирани. Представяте ли си какъв смут изпитахме аз и сътрудниците ми, когато видяхме, че всяка една къщурка в действителност си има газова система. Откъде им идва водата? Откъде им идва токът? Къде им отиват отпадните води? Само можем да гадаем, ние в действителност знаем, тъй като се борим с това от години и всякога, пробвайки с положителното - апелирам ви, не го правете, това е неверно, ето издали сме заповеди, премахнете ги. Преди 20-ина дни, даже имахме наложително унищожаване от едната страна и събаряхме там някакви къщички, знаете ли какъв е резултатът 20 дни по-късно? 12 нови обекта. Те вместо да ги махат, в действителност ги усилват.

Искате да кажете, че " Якото място " е напълно нерегламентирано като къмпинг, по този начин ли?

Разбира се.

Там е общинска благосъстоятелност, има гори и селскостопанска земя, т.е. с Явор Атанасов, който е притежател...

Значи, там имаме държавна горска територия. Там имаме общинска територия, общинска благосъстоятелност, там имаме и частни парцели, които са земеделска земя. Законът за отбрана на земеделските земи е безапелационен, че който поврежда земеделска земя, това се смята за углавно закононарушение. Когато отидохме в тази земеделска земя...

Така, само че този къмпинг съществува от много време и заплаща, доколкото знам на общината петцифрена сума за сметоизвозване. Как се оправя това уравнение?

Това не е правилно и аз доста желая да разсея един път вечно тази мантра, тъй като някой твърди какви ли не изказвания, такива лъжливи, че се бил договорил, че имал контракт, че имаме някаква кардинална сделка, всичко това е безспорна неистина. Петцифрената сума, която я заплаща за сметоизвозване, желая някой да ми покаже документ, в който написа петцифрена сума за сметта от " Якото място ". Искам да видя подобен документ, и който го твърди, просто да пристигна и да ми го покаже. Такъв документ изрично няма. Факт е, че община Царево обаче, заплаща повече от петцифрена сума за това да почиства тези места. Защото тези хора, в действителност генерират големи количества боклуци. Тези същите хора, които са креативен настроени и пазят природата, прелестно е, че я пазят, и дано го вършат същински и от сърце, тъй като тези хора непрекъснато снимат и качват в обществените мрежи препълнените кофи със боклук, с боклуци, и споделят ето на, общината не си е свършила работата. Задавам незабавно въпрос на тези хора, какво и за какво би трябвало да има кофи за боклук на терен, който се води земеделска земя. Там би трябвало да има, да вземем за пример картофи, както споделя един доста прочут еколог, “ама какво вършиме там, сеете картофи ".

Продължаваме нашият диалог с кмета на Царево Георги Лапчев, по проблема къмпинг Якото място. Много къмпинги в този район са върху общинска и частна земя, споделям, примерно, като образец прилежащия Китен. Има ли положително предпочитание да се седне дружно със притежателя Явор Атанасов, с хората, които са вложили, те доскоро бяха доста прочувствени, с труда си са създавали тези каравани, с цел да почиват по този метод. Има ли положително предпочитание от страна на кметската власт, регионална администрация в Бургас, да седнете и да се разберете, те дават като добър образец Ченгене скеле, където всичко беше нелегално, само че в последна сметка се резервира това неповторимо място.

Много хубаво, че давате образци, единствено че би трябвало да давате и обстоятелства. Първо, Чезнене скеле, приказваме за нещо, което се е случило преди 2000-та година и там закона споделя, че може да имаме толерантност. Тук въобще не приказваме за такива интервал. После, Явор, по какъв начин му казахте името?

Атанасов, шеф.

Така, той не е притежател. Този шеф няма никакви права над тези земи, с цел да имаш права, би трябвало първо да си притежател. Няма по какъв начин въпросният господин да уточни едно място, което е държавна горска територия и да продаде правото на някой да си построи там къщурка, вие разбирате ли, за какъв парадокс става въпрос. Аз пък мога да ви кажа нещо друго, какво да се разбирам с човек или с хора, които, тук приказваме за шестцифрени, пък може и повече числа суми, които са в сивия бранш. Тези хора не заплащат налози, не заплащат такси, тя страната в действителност би трябвало да се намеси доста по-...

Говорите за шефа, тъй като наемателите си заплащат такса и тя по никакъв начин не е дребна, приказваме за хората с караваните.

Вижте, наемателите, аз съм уверен, че наемателите са доста умни хора, и когато тези умни хора дават едни пари, би следвало да получават отсреща документ. От тези, всички, с които аз приказвах там, никой не търси никакъв срещуположен документ. Нещо си вървяло на някаква сделка, извинявайте, само че тези умни хора, би следвало да знаят, че вземат участие в някаква машинация. Ченгене скеле е прекрасен образец, и когато питате дали общината е съгласна на разговор, но ние предизвикваме разговор от години, единствено че този разговор се отхвърля от другата страна, а не от нас. Защото в случай че имаше разговор, ние щяхме да вървим в някаква посока и всички тези хора щяха да знаят, че вземат участие в противозаконни дейности. И щяхме да им разбираем, още преди да го създадат, преди да влагат, че това е неправилно и по-скоро ще изгубят своята инвестиция. Община Царево е общината с най-вече опит в къмпирането, с най-вече опит, още от соцвремена. Ако някой знае по какъв начин се прави къмпинги, повярвайте, ние знаем. Съвсем скоро, може би преди 20-ина дни, в Народното събрание аз участвах в един конгрес, който беше предизвикан от депутат и там всички неправителствени организации, които поддържат горещо къмпирането, аз също го поддържам горещо, между другото, дано някой да не си мисли, че съм му зложелател, единствено, че аз поддържам законното къмпиране. Тук имаме образец за нелегално къмпиране, което укрива налози от страната. И тъкмо по тази причина има една Наредба, която се чака към този момент 6 години, която е минала всички публични разисквания, която може би щеше да даде някаква посока на всички тези сътворени чудеса, с които регионалния шеф или кметът на която и да е община, ще може да удостовери този терен и да каже да, земеделска земя е, да, не е ругулация, да, няма канал и вода, само че въз основата на Наредбата за къмпингите, която е написана от 6 години, ние можем да уредим това място по този метод, а не по Закона за устройство на територията. И от там нататък, всички хора, въпреки всичко да имат някакъв небосвод. Хайде, познайте кой е срещу тази Наредба? Ето тези хора, които са говорили доскоро, които Къмпинг БГ и не знам си какви такива уеб сайтове, в действителност те се подвизават в тях, може и да бъркам, оправдавам се авансово, в случай че това не е по този начин. Но тези хора настояват, че Наредба не трябва да има. Всъщност ще пишем в този момент тактика за къмпирането в България, като се уточни образец Гърция, че там било също по този начин доста забавна формула къмпирането, само че не било целесъобразно. Много се оправдавам, в Гърция къмпирането под тази формула на нерегламентирани места е неразрешено със закон през 1976 година и се лежи в затвор. И когато се подават такива подправени информации, се подават неверни образци като Ченгене скеле, те са несъпоставими. Ще ви дам още един образец за нелегално свързани постройки, тъй като това са противозаконни обект, свързани с ток, с вода, и за мой максимален смут с газ, което е към този момент същински призрачен сън. В квартал “Лозенец " в София, преди 1 година ток удари едно дете и за голямо страдание, това детенце умря, кой е отговорен за това? Цялата страна подскочи и искаше оставката на кмета на София, на кмета на региона, на основния проектант на региона. Ами да, по този начин е, те са виновни. И тъкмо затова, ние си вършим работата и споделяме - тези противозаконни постройки, тъй като те въобще не са каравани, някои от тях са оборудвани с мебели “Мартинели ", защо къмпиране приказваме въобще?

Г-н Лапчев, резервирам си правото да продължа тази история от всички гледни точки, в това число и с шефа. Само заключителен въпорс към вас, този ли беше методът да стресирате туристите, маркирайки с червен спрей и тук-таме с обидни думи караваните?

Първо, няма обидни думи.

Мога да ви изтъквам, единствено да ви кажа защо приказвам, защото Зорница София се споделя с двете каравани, “По бавно забави ", изпод има една голяма алена дума “забрави ". Това въпреки всичко не е доста възпитано.

Доколкото си припомням, това е продължение на песента, а пък може и аз да бъркам, само че това няма никакво значение. Никой не желае да обиди общината, в противен случай, желаеме да притеглим вниманието, не мисля, че някой е уплашен, тъй като безусловно всички знаят в какво състояние са. Този възторг неестествен, който се основава, мисля, че е в напълно неправилна посока, тъй като в случай че някой се тормози за това, че е неразбираем, моята врата е непрекъснато отворена, само че нито един от тези хора не е пристигнал да попита или пък публично да ми зададе някакъв логичен въпрос. Смислен въпрос от вида “Аз съм си там от години и по тази причина това си е мое ". Извинявайте, в случай че някой влезе във вашия дом и си разгъне палатката във вашия хол, това значи ли, че оттук нататък този хол към този момент не е ваш? Аз мисля, че би трябвало да се съблюдават законите.

Все отново да излезем... Доколкото обаче, възприемам, от това, което казвате, че въпреки всичко вашата врата е отворена за подобен диалог.

Моята врата в никакъв случай не е била затваряна за подобен диалог, само че тези хора в никакъв случай не са желали да минат през нея, те имат вяра, че могат да вършат всичко каквото си пожелаят, и когато, без значение държавната или общинската власт им потърси сметка за несправедливостите, които се случват, тогава играят ролята на афектирани, и жертви. Това въобще не е по този начин, в противен случай, нашето голямо предпочитание е тези хора да почиват в къмпинги,  които да са законни, там, където ние да можем да осигурим тяхната сигурност, там, където всички да знаят, че имат равни права, тъй като аз не мисля, че когато някой се появи, на каквато и да е територия, без значение дали е нашата община или която й точка в страната и реши, че това е негово, на своя глава притежателя даже, “може ли да си послужвам тук кемпера? ", мисля, че е обидно. Обидно е за притежателите, имаме доста недоволства от локални поданици, които споделят, “ама някакви са пристигнали и са си разгънали къщичките, кемперите и палатките в моята равнища, но аз не желая, само че не желая да се карам с тях ".  И това е нашият диалог повече от 10 години, тези хора не са...

"
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР