Интервю с д-р Юлияна Йоргова, педиатър в ДКЦ Чайка“, гр.

...
Интервю с д-р Юлияна Йоргова, педиатър в ДКЦ Чайка“, гр.
Коментари Харесай

Все повече деца се нуждаят от продължително възстановяване след коронавируса



Интервю с доктор Юлияна Йоргова, педиатър в ДКЦ „ Чайка “, гр. Варна

Д-р Йоргова, честите респираторни инфекции в детска възраст са проблем, с който всички родители се сблъскват. До каква степен COVID-19 усложни тази обстановка? 

В реалност острите респираторни вирусни инфекции са най-често срещани при децата. Те съставляват 50% от болесттите до 5-годишна възраст и 30% във възрастта от 5 до 12 години. В страните от Европа 20% от медицинските съвещания и 30% от отсъствията на децата от учебно заведение са поради тези болести. За страдание, те са причина и за прекомерна приложимост на антибиотични средства, макар че при съвсем 90% от пациентите болестта е в резултат на вирусна зараза. А в такива случаи като се изключи че не е дейно, антибиотичното лекуване води до разнообразни странични резултати, както и до антибиотична устойчивост.Всичко това демонстрира какъв брой тежък е казусът при децата, обвързван с острите респираторни болести. Като прибавим и COVID-19 инфекцията, обстановката става извънредно сериозна, без значение, че през първата вълна те не боледуваха от този вирус. Впоследствие обаче COVID-19 засегна много тежко децата от нулева до ученическа възраст.

Какви са най-честите последствия от боледуването от COVID-19 в детска възраст?

Голяма част от децата, а и нерядко и техните родители, които са минали през тази зараза, стават наши постоянни пациенти в идващите месеци. В тази връзка имам един доста забавен случай от моята процедура, който беше същинско предизвикателство. Става въпрос за едно младо семейство с 2 деца – момченце на 7 година и момиченце на 1,3 година

През октомври предходната година първо бащата се разболя от COVID-19, след това майката и естествено около тях и децата. При децата внезапно настъпи левкопения (понижен брой левкоцити), като левкоцитите на момченцето бяха паднали до 3,3 пункта. Това е много тежка симптоматика, която носи съответната клинична картина – с доста висока температура, с изнемощялост, с кашлица, със боязън, че може да развие пневмония. След десетина дни и при децата, и при възрастните температурата мина, някои от другите признаци останаха.

Децата се възвърнаха, възвърне се и клиничната им симптоматика, тяхната лабораторна картина, само че към 3 седмици по-късно те, както и бащата, прекараха още веднъж със същите признаци, като този път се добави и тежък хеморагичен обрив, съществени рагади (цепнатини) в устната празнина, които затрудняваха храненето им, както и в допълнение стресираха цялото семейство. Отново при момченцето и момиченцето настъпи левкопения, неутропения (намаляване броя на неутрофилните левкоцити в периферната кръв), лимфоцитоза (повишени лимфоцити) и тежко общо положение. Децата към този момент са добре, не се наложи лекуване в болничното заведение.

Какво е решението, което прилагате при такива тежки случаи?

С сътрудници преразгледахме нашата визия за продължаващо лекуване и към този момент включваме в лечението препарати, които да бъдат давани дълготрайно време както в интервала на лекуването, по този начин и към 1 месец след боледуването, с цел да предотвратят и облекчат тази симптоматика.

Щастливи сме, че нашето съвремие разполага с много медикаменти, които могат да дават отговор на условията комплексност и мултидисциплинарност. Такъв препарат да вземем за пример е. Той има антивирусна интензивност, влияе върху ДНК- и РНК-съдържащи вируси, каквито са грип А и В, RS вирусът, аденовирусът и коронавирусът. Инфлуцид има и потвърден имуномодулиращ и противовъзпалителен резултат.

Сред скъпите му качества е и това, че той защищава клетките от токсичността на температуропонижаващите лекарства, които в детска възраст се постановат да се взимат постоянно и от време на време много дълго време, защото децата реагират с продължителна нараснала температура. Още едно негово преимущество, което го отличава от други антивирусни медикаменти, е удобният му профил на сигурност за детския организъм и може да бъде употребен по-дълго време без риск от нежелани странични резултати.

Друг доста добър симптом, по който избираме лечебните решения, е по какъв начин се усеща детето след вирусната зараза. Инфлуцид възвръща енергийното равновесие на организма след боледуване и детето може бързо да се върне към ежедневните си действия.

Как се ползва Инфлуцид?

При към този момент настъпила вирусна зараза за възрастта от 1 до 12 година предписваме по 1 табл. Инфлуцид на всеки 2 часа до 8 табл. на ден, във възрастта над 12 година – по 1 табл. на всеки час до 12 табл. дневно. В днешните COVID-времена използваме Инфлуцид и за профилактика в доза 3 пъти по 1 табл. дневно в продължение на 1 месец. Целта е да предпазим децата, а и техните фамилии, от респираторни вирусни инфекции, както и да профилактираме постковидния синдром, както беше и с децата, за които ви описах. Благодарение на тази профилактична скица, включена след второто им разболяване, все още не сме ги виждали в кабинета и не се получи рецидив на инфекцията.

 
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР