Интервю на лидера на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП)

...
Интервю на лидера на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП)
Коментари Харесай

Интервю на Ливиу Драгня- в центъра на вниманието на букурещките вестници

Интервю на водача на ръководещата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня за телевизия Антена 3 е в центъра на внимание на румънските вестници през днешния ден. В изявлението Драгня приказва за " паралелната страна ", която желае да управлява държавните институции, за президента Клаус Йоханис, за Националната дирекция за битка с корупцията и по други настоящи за Румъния тематики, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Ще успеем да унищожим тази паралелна страна " - това изказване на Драгня извежда в заглавие в. " Адевърул " и цитира още водача на ръководещата партия да споделя, че " паралелната страна " не е ръководена от президента Клаус Йоханис, който е единствено " марионетка " и " бенефициент ".

В изявлението Драгня съобщи, че шефът на Службата за отбрана и защита Лучиан Пахонту е най-важната фигура в " паралелната страна ". Лидерът на ръководещата партия се надява, че 2019-та ще бъде година на истината, през която " тази окултна система, която желае да управлява държавните институции, ще бъде унищожена ", пишат румънските вестници. Според Драгня " паралелната страна " има две цели: да прави пари нелегално и да резервира контрола върху всички държавни институции. Той съобщи още, че въпросната конструкция " стои на колене " и " угодничи " на всяка задгранична единица, която може да има въздействие. По думите му " паралелната страна " цели да блокира посредством правосъдни присъди някои политически водачи, а също по този начин поддържа медии, които пускат димки и вършат кавги.

В подтекста на " паралелната страна " Ливиу Драгня загатва някогашния основен прокурор на Националната дирекция за битка с корупцията Лаура Кодруца Кьовеши и сегашния основен прокурор на Румъния Аугустин Лазар, за чието премахване упорства министърът на правораздаването Тудорел Тоадер. По думите на Драгня " злоупотребите в Националната дирекция за битка с корупцията в този момент са още по-големи ".

Лидерът на СДП счита, че президентът Клаус Йоханис е единствено марионетка, употребена от " паралелната страна ". Драгня назовава президента " занаятчия на блокадите " и " инструмент ". Според него единствената цел на Йоханис е да завоюва още един президентски мандат и за задачата се възползва от " паралелната страна ".

В изявлението Драгня изрича поддръжка за новия профилиран отдел за следствие на закононарушенията, осъществени от магистрати, означават още букурещките издания.

Лидерът на ръководещата партия разяснява и тематиката за финансирането на митингите в Румъния. Според Драгня Дирекцията за следствие на закононарушенията на проведената престъпност и тероризма " спи " във връзка с следствието за финансиране на митингите с биткойни.

" Гъндул " напомня, че през ноември се появи информация, съгласно която Дирекцията за следствие на закононарушенията на проведената престъпност и тероризма ще проверява финансирането на придвижването #rezist (Съпротивлявам се), като анкетата ще бъде за съставяне на проведена незаконна група и пране на пари. Според информациите ставало дума за транзакции с криптомонети за сума от към 15 милиона $.

Лидерът на ръководещата партия споделя още в изявлението, че министърът на правораздаването Тудорел Тоадер би трябвало да показа в държавното управление предложение за изключително държавно разпореждане за смяна на наказателните кодекси.

" Ценя задоволително министъра на правораздаването, само че идва миг, в който не би трябвало да има неявяване на решение. Това са политически решения. Не може да блокираме страната и реформирането на системата ", съобщи Драгня пред телевизия Антена 3.

Конституционният съд на Румъния разгласи огромна част от измененията в наказателните кодекси за противоречащи на конституцията и ги върна за преразглеждане в Народното събрание. Правителството се готви да прокара останалите членове от наказателните кодекси посредством изключително държавно разпореждане. Критици се притесняват, че кабинетът ще употребява случая, с цел да прокара и предвиждания за прошка и опрощение за корупционни закононарушения. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР