Интерпол прекрати достъпа на Турция до своята база данни, след

...
Интерпол прекрати достъпа на Турция до своята база данни, след
Коментари Харесай

Интерпол отряза достъпа на Турция до базата си данни


Интерпол приключи достъпа на Турция до своята база данни, откакто Анкара добави лист от 60 000 души, търсени от нея заради подозрителни връзки с това, което турските прокурори назовават ФЕТО, заяви вестник " Карар ". Решението за преустановяване на достъпа на Турция до базата данни на търсените лица пристигна след опита за прелом през юли 2016 година Според изданието Турция е качила имената на обвинени членове на ФЕТО, за които се счита, че са зад провалилия се прелом, откакто те избягали в чужбина. Интерпол твърди, че става дума за " въпрос на доверие ", съобщи БГНЕС.

Достъпът до базата данни е бил блокиран в продължение на съвсем една година, макар митингите на Турция, съгласно която това улеснява почитателите на живеещия в Съединени американски щати ислямски просветител Фетхуллах Гюлен да пътуват из Европа и Съединените щати. Без заповед за търсене от Интерпол, търсените обвинени в опит за прелом могат да употребяват актуалните си паспорти. Базата данни на Интерпол, която включва паспортна информация за търсените лица, дава опция на страните да задържат обвинени, откакто номерът на техния паспорт се появи в системата. Решението на Интерпол блокира появяването в системата на номерата на паспортите на обвинените от Анщкара като гюленисти.

Според " Карар " турските управляващи съобщили на генералния секретар на Интерпол, че имената не са били определени на инцидентен принцип, че са осъществени правни следствия във връзка с хиляди подозирани като членове на ФЕТО и че имената са избрани след години на следствия. Много от обвинените гюленисти избягаха в чужбина след опита за прелом. Сред тях са в това число прокурорите Зекерия Йоз, Фикрет Сечен и Селал Кара. Сред търсените от турските прокурори са натовски бойци, полицейски чиновници и чиновници от разнообразни ведомства.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР