Интернет, като Рим, не е построен за един ден.Но на

...
Интернет, като Рим, не е построен за един ден.Но на
Коментари Харесай

Световната мрежа стана на 30 години, създателят ѝ не е позитивен за бъдещето ѝ

Интернет, като Рим, не е издигнат за един ден.

Но на 12 март 1989 година британският инженер и компютърен експерт Тим Бърнърс- Лий написа основно предложение до института в ЦЕРН, където по това време се обитава най-голямата компютърна мрежа в света.

Идеята му е да сплоти няколко изобретения от 80-те в комплект, който слага основите на World Wide Web - Световната мрежа.

" Трябваше единствено да взема хипертекстовата концепция, да я свържа с протокола за надзор на обмена на данни (Transmission Control Protocol) и концепцията за система от имена на домейни и - та да! - ето я Световната мрежа. "

Повечето от технологиите за основаване на първия уеб страница съществуват тогава и са измислени от други - само че Лий ги сплотява в едно. TCP/IP протоколът е основен за обмяна на информация, без домейни нямаше да имаме уеб сайтове, а без хипертекст нямаше да имаме линкове. Лий основава и първия браузър.

Година по-късно, през август 1990 година, ЦЕРН пуска първия уеб страница. Той към момента е онлайн и може да го видите тук.

30 години по-късно обаче Тим Бърнърс-Лий не е толкоз положителен за бъдещето на уеб.

" Много съм обезпокоен от лошотията и разпространението на дезинформация. Когато стана нещото с Cambridge Analytica, хората схванаха, че може да се манипулират избори с данни, които те са дали ", сподели той в понеделник пред Би Би Си.

Лий употребява мотива да популяризира плана си " Договор за Уеб ", който цели да сплоти страни, корпорации и човеци в нов етичен кодекс на Интернет.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР