Интернет е пълен с твърде много фалшиви новинарски уебсайтове. И

...
Интернет е пълен с твърде много фалшиви новинарски уебсайтове. И
Коментари Харесай

Google с нова офанзива срещу фалшивите новини

Интернет е цялостен с прекалено много подправени новинарски уеб страници. И то не тези, които Доналд Тръмп и други с неговите визии за света дефинират като такива, а напълно същински, които бълват потвърдено погрешна информация. Затова и Гугъл подхваща още една стъпка, с цел да се опълчи на сходни източници на информация. Технологичният колос към този момент лимитира уеб страници, които крият страната си на генезис, като им отхвърля достъп до платформата си Гугъл News.



Съгласно новата актуализация на разпоредбите на компанията, наличието, което ще се демонстрира в Гугъл News, би трябвало да дава отговор на следното условие: “Сайтовете, включени в Гугъл News, не би трябвало да съдържат погрешна информация или да крият такава за собствеността си, като употребяват това за присъединяване в координирана активност за илюзия на потребителите.”

Прочетете още: Интернет колоси се включват в битката с подправените вести

Въпреки че наподобява козметична, смяната се чака да има необятно влияние, тъй като, налагайки рестрикции на уеб страниците с неразбираем генезис, интернет колосът дейно понижава възможностите за разпространяване на подправени вести (практиката демонстрира, че точно такива уеб сайтове се употребяват за дезинформация на потребителите).

В един съвършен свят хората биха се уведомили единствено от потвърдени източници, само че с взрива на обществените медии, които дават канали за бързо разпространяване на всякаква информация, става все по-трудно да се отсее истината от пропагандата и откровената неистина. Очаква се новата акция на Гугъл доста да подкрепи ограничението на разпространяването на подправени вести във виртуалното пространство.

Този ход на компанията не е изненада, като се има поради, че Гугъл News е една от желаните платформи за милиони хора, които желаят да са в крайник със протичащото се към тях. Разбира се, резултатите от новите ограничения на Гугъл няма по какъв начин да бъдат усетени за една нощ, само че те, дружно с други нови функционалности като Fact Check, са стъпка в вярната посока.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР