Интерконекторът България - Гърция най-вероятно до ноември ще бъде завършен,

...
Интерконекторът България - Гърция най-вероятно до ноември ще бъде завършен,
Коментари Харесай

Газът от интерконектора няма да е достатъчен, трябва и общо купуване с Гърция и Румъния

Интерконекторът България - Гърция най-вероятно до ноември ще бъде приключен, само че няма да ни даде изцяло нужното количество газ, трябват още спомагателни доставки. За това от „ Центъра за проучване на демокрацията “ настояваме България да се разбере за общо закупуване на природен газ с Гърция и Румъния, тъй че поради по-голямото ползване и търсене, които трите страни ще осъществят, ние да можем да договорим един преференциален дълготраен контракт за доставка на природен газ с някои от най-големите снабдители. За тази цел би било добре да се извърши търгов механизъм за доставка на газ, само че в дълготрайна вероятност.

Това съобщи в изявление за БГНЕС Мартин Владимиров, шеф Програма енергетика и климат към „ Центъра за проучване на демокрацията “.

Да се надяваме, че първи октомври е финалната дата за стартирането в употреба на интерконектора и приемането на Акт-16. През годините сме следили редица обещания и финални дати, в действителност още на 1 януари 2021г. това трябваше да се случи, само че виждаме по какъв начин в никакъв случай нещата с плана не се случват както са планувани, съобщи Мартин Владимиров. „ Изпълнителният шеф на компанията и Булгаргаз и разнообразни енергийни министерства без значение в кое държавно управление, дават обещания, само че без резултат. Според мен е необичайно по какъв начин от българските институции, в това число и ДНСК, декларират, че интервалът ще отнеме толкоз доста време, като Турски поток беше издигнат за 1 година и процедурата по неговото узаконяване не беше даже оповестена и ставаше въпрос за няколко дни. Тоест необичайно е по какъв начин българската страна за следващ път не засилва нейните институции да работи интензивно и в действителност този основен план за доставка на газ за България, да не бъде приключен “, разяснява още Владимиров.

Относно вчерашната среща на служебния районен министър арх. Иван Шишков с участниците в строителството на Междусистемната газова връзка и заявката на министър Шишков, че строителите ще се употребяват с всички привилегии на страната, с цел да може интерконекторът да бъде приключен оптимално бързо, и на въпрос на БГНЕС дали такава съгласуваност е липсвала преди, Мартин Владимиров съобщи, че от десетилетия енергийният бранш в страната е превзет от съветски ползи и по тази причина най-вероятно не се е давал ход на завършването на плана.

На въпрос какъв е най-хубавият вид за снабдител на природен газ за страната, енергийният специалист съобщи, че за момента азерският газ е най- на ниска цена, защото цената е индексирана към цената на суровия петрол. Владимиров посочи, че през 2020г. е било противоположното, защото суровият петрол се е търгувал на котировки, доста по-високи от природния газ и съветския газ е бил по-добра опция в сравнение с азерският. „ В идващите 2-3 години такава вероятност не се чака и азерският газ ще си остане по-добрата опция от съветската страна. За в този момент обаче е значимо да бъде издигнат интерконекторът и даже след 1-ви ноември по него да протече газ, тъй като в случай че ние получаваме газ при сегашните цени и останалите количества ги купуваме месец за месец, както до в този момент, от май месец насам, то цената ще е прекомерно висока и ще се усети тежестта от българските консуматори “, разяснява още Владимиров. Във връзка с възраженията на „ Напоителни системи “, противопожарна защита и Министерството на околната среда и водите против строенето на интерконектора, Мартин Владимиров съобщи, че е необичайно по какъв начин в страната е ориентирана огромна част от вниманието върху интерконектора, в сравнение с върху други газови планове, обслужващи съветски ползи. „ От години изпълнителните организации се употребяват като средства за напън, които целят да задоволят олигархични съветски ползи, тъй че съгласно мен тези възражения в този момент са пресилени “, съобщи Владимиров и продължи: Нека да не забравяме, че интерес от възпрепятстване на заработването на интерконектора имат освен Русия, само че и самият Азербайджан, тъй като сега страната има интерес да продава газ на по-високи цени. В резултат отвред има бойкот против интерконектора и нашите политици би трябвало да пазят националния интерес, с цел да може газовата връзка да се осъществя “, прикани той.

Енергийният специалист дефинира думите на Теодора Георгиева, изпълнителният шеф на IGGB, че интерконекторът ще обезпечи 3 милиарда куб. м газ, което е еквивалент на потреблението на България, като подвеждащи. „ Капацитетът на интерконектора е 3 милиарда куб. м, само че действително контрактувани са милиард и половина, като за сигурни доставки можем да приказваме единствено за контракта на „ Булгаргаз “ за 1 милиарда куб. м, който е от 25 години. Останалите милиард и половина са запазен потенциал от страна на гръцката компания „ ДЕПА “- тя има интерес да продава в България, само че в тази несигурна обстановка евентуално ще приоритизира доставките в Гърция, в сравнение с в България, тъй че тези 3 милиарда куб. м газ надали ще доближат до България, в случай че не се измисли различен механизъм за замяна на природен газ “, означи той и посочи, че ще имаме потребност от спомагателни доставки на газ. „ От основно значение е „ Булгаргаз “ да подписа дълготраен контракт за доставка на полутечен природен газ. Офертата, която е предложила американската компания “Cheniere ” е на доста висока цена, само че в случай, че ние нямаме опция е по-добре да приемем тази оферта. Трябва да работим взаимно с Гърция за реализиране на съглашение за взаимност, с което да се дефинира режим и график на приемане на природен газ на терминала Ревитуса край Атина, защото сега България няма запазен потенциал на терминала и действително не може да получава контрактуваните количества. Така че без контрактувано съглашение с Гърция, няма да можем да вкараме тези 7 танкера от Съединени американски щати “, акцентира още той. Газовото ползване на България обаче е прекомерно малко, с цел да договорим доставки на газ на добра цена. За това от „ Центъра за проучване на демокрацията “ още от 24-ти февруари, след началото на войната в Украйна, настояваме България да се разбере за общо закупуване на природен газ с Гърция и Румъния, тъй че поради по-голямото ползване и търсене, които трите страни ще осъществят, ние да можем да договорим един преференциален дълготраен контракт за доставка на природен газ с някои от най-големите снабдители. За тази цел би било добре да се извърши търгов механизъм за доставка на газ, само че в дълготрайна вероятност “, поучава още енергийният специалист.

На въпрос за това какви биха могли да бъдат другите възможности за доставка на спомагателни количества газ, Мартин Владимиров изясни, че в Атлантическия океан се реферира към доставка на газ за Европа и посочи, че има огромен набор от танкери с полутечен газ, които могат да бъдат пренасочени към България при рационални цени и условия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР