Интересът на арабският свят към страната ни се засилва. След

...
Интересът на арабският свят към страната ни се засилва. След
Коментари Харесай

Създава се българо-арабска компания за развитие и инвестиции

Интересът на арабският свят към страната ни се ускорява. След консорциумът "Аркад ", който към този момент стартира построяването на трасето на "Турски поток " у нас, от Министерството на земеделието оповестиха, че е пред завършване на регистрацията на смесената Българо-саудитска компания за развиване и вложения.

Това е станало ясно след среща в Рияд на зам.- министъра на земеделието, храните и горите Янко Иванов и заместител министъра на околната среда, водите и земеделието Манаур Хилал Алмушити.

Идеята за основаването на тази компания не е от през вчерашния ден. Уговорката за бъдещето взаимното сдружение е още през октомври 2018-а и е реализирана от някогашния земеделския министър Румен Порожанов и Халед ал Абуди, шеф на саудитската компания за вложения в земеделието и отглеждането на животни "Салик " (Salic). Тогава е подписан и Меморандум за съгласие сред Министерството на земеделието храните и горите и SALIC за основаване на компания в България, която да способства за продоволствената сигурност на Кралство Саудитска Арабия. Двустранният документ е бил квалифициран във връзка със декларираното от българска и саудитска страна желание за съдействие в региона на основаването на компания за преправка на зърно, маслодайни и фуражни култури и протеини.

Тук е моментът да напомним, че още през февруари кабинетът на Бойко Борисов утвърди плана за основаване на смесената компанията, като дефинира и параметрите й – тя да е с капитал от 784 хиляди лева и дяловете в нея да бъдат разпределени по равно. За тази цел земеделското министерство е поело уговорката да обезпечи 200 хиляди евро от личния си бюджет.

При подписването на съглашението преди година като съответен план, който бъдещата капиталова компания има за цел да осъществя, беше посочено създаване на цех за фураж край Шумен.Тогава стана ясно, че ползата за компанията е обвързван с вноса на българско агнешко месо, артикули от рози и преправка на зърно, маслодайни и фуражни култури и протеини.

По предварителни данни, през интервала януари - юни 2019-а експортът на селскостопански артикули за саудитския пазар се усилва със 7% на годишна база. Най-голям принос за това има износът на шоколад и слънчоглед, показват в известието си от агроведомството.

"Министерство на земеделието, храните и горите прави всичко допустимо, с цел да насърчи българския експорт на аграрни артикули за Кралство Саудитска Арабия “, това е декларирал в този момент при визитата си в Рияд Янко Иванов, който е на посещаване в Саудитска Арабия за откриването на българския щанд на ревюто "Сауди Агро Фууд 2019 ".

Това е 38-ото издание на този конгрес и тази година на него вземат участие повече от 380 изложители, представляващи 34 страни. Това ревю показва най-новите софтуерни достижения, машини и практики в региона на селското стопанство.

Страната ни взе участие в него за повторно с народен щанд в Международната галерия за хранителни артикули, съставки и технологии. България е показана от производители на млечни и месни артикули, пакетиран ориз, мед, замразени плодове и здравословни барчета.

Според заместител министър Иванов, ползата на българските производители към ревюто се покачва. Сега в него вземат участие 15 фирми-производителки, което два пъти повече спрямо предходното присъединяване на наши компании там.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР