Интересът към програмата за саниране на жилищни сгради във Варна

...
Интересът към програмата за саниране на жилищни сгради във Варна
Коментари Харесай

Варненци пак се страхуват да не им вземат апартаментите, ако ги санират

Интересът към програмата за саниране на жилищни здания във Варна към този момент е слаб, защото притежателите се опасяват, че жилищата им след това може да бъдат отнети. Слуховете, които се разпространяваха по време на предходната стратегия, още веднъж са настоящи, съобщи за Дарик енергийният специалист от локалната община Милен Мънев.

„ Носят се клюки, че ще се вземат жилищата на хората и доверието към програмата е малко все още. Вървят същите клюки като преди, само че апартамент до момента не сме взели, тъй че хората могат умерено да вземат участие в програмата ”.

Община Варна може да получи до 80 млн. лв. по програмата. С тази сума могат да се санират към 46 здания с повече от 8 етажа, счита Мънев.

„ Всяко планово оферти не може да надвишава сумата от 9,5 млн. лв., като минималният размер е над 50 хиляди лв.. Класирането не е за всяка община поотделно, а е национално. Това значи, че Варна се бори и с другите общини за приемане на финансиране, само че размерът, който може да достигнем, е 80 млн. лв.. Тази сума обаче не е обезпечена. Предвидената стойност за 1 кв. м е 348 лв. с Данък добавена стойност, което значи, че могат да бъдат санирани здания с общо 230-240 хиляди кв. м РЗП ”.

Допустимите за финансиране здания би трябвало да са проектирани преди 26 април 1999 година, като могат да аплайват и единствено част от входовете на един блок.

Максимален брой точки ще получат здания с над 5 хиляди кв. м РЗП и сдружения, в които над 95 % от притежателите са дали единодушие за присъединяване в програмата.

„ Процентът за оптимален брой точки е мъчно постижим, тъй като доста притежатели са в чужбина. Казват, че не им се занимава, тъй като след това би трябвало да обезпечат достъп до жилището ”.

Близо 50 сдружения от Варна са подали документи по предходната национална стратегия за саниране, само че финансирането тогава не е стигнало за тях. Сега те още веднъж би трябвало да подадат документи. По думите на Мънев към 20 сдружения към този момент имат цялостна подготвеност да аплайват по актуалната стратегия.

Община Варна възнамерява осведомителна акция, откакто локалният парламент гласоподава критериите за оценка на сдруженията притежателите. Крайният период за кандидатстване по програмата е до края на месец май.

Цялото изявление с Милен Мънев може да чуете в звуковия файл.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР