Интересът към прехвърляне на втора пенсия към НОИ е намалял

...
Интересът към прехвърляне на втора пенсия към НОИ е намалял
Коментари Харесай

Втората пенсия: Намаляват желаещите да прехврълят партидите си в НОИ

Интересът към прекачване на втора пенсия към Национален осигурителен институт е намалял доста. За една година близо пет пъти по-малко са хората, искащи да се откажат от частен фонд за сметка на солидарната пенсионна система, сочат данните на Националната организация за приходите за миналите 12 месеца.

Близо 7000 души са трансферирали партидите си от повсеместен пенсионен фонд към фонд " Пенсии " в Националния застрахователен институт през 2022 година. За съпоставяне - през 2021 година те са били над 32 500.

За 54-годишния Ангел Калчев от Русе, който към този момент има 36-годишен стаж като електротехник, към този момент не е вид да трансферирали партидите си в Сребърния фонд, с цел да получава единствено една пенсия - държавна:



" При Национален осигурителен институт има някакви плюсове, в случай че нещата се трансформират и преценява, че са станали по-сигурни, тъй като това е доста значимо за един пенсионер, какъвто ще бъда и аз след 10-ина, 12 година, дай Боже, мога да ги трансферира там, само че за момента считам, че това е по-разумният вид ".

Според пенсионноосигурителни сдружения има отчетлива наклонността все по-малко хора да избират сребърния фонд и тя ще се резервира.

" Причината за нея е, че от есента на 2021 година пенсионните фондове започнаха да заплащат пенсии. Големият брой трансферирали се хора завърши юни 2021 година. На хората несъмнено им харесва това, че имат избор. Средният размер на месечните заплащания не е по никакъв начин дребен, при разсрочените заплащания той е 350 лв.. При пожизнените пенсии, според от техния тип, може да да бъде сред 80 и 250 лева ", изясни Владислав Русев, зам.-председател на УС на пенсионноосигурително сдружение.

Георги Петров от Пловдив обаче счита, че решението да трансферира малко над 13 000 лв. в Сребърния фонд преди две години, е положително:

" Две ще бъде по-малко от едно. Което значи, че в случай че имаш разграничена пенсия, сумата, която ще получиш, е по-малка, в сравнение с, в случай че цялата ти вноска е в Национален осигурителен институт. Много елементарно става, отидох в Национален осигурителен институт и всичко е наред, и по този начин до ден-днешен ".



Кампания на финансовото министерство тогава е повода за решението на Георги Петров да трансферира партидата си в Национален осигурителен институт. А съгласно някогашния обществен министър Лидия Шулева хората, които постъпват катo Георги, са все по-малко и поради нарастването на минималната пенсия.

" За хората с минимални пенсии дава гаранции за приемане на една безспорна обезпечена минимална пенсия без значение от нейната големина. Т.е. хората избраха да си получават една обезпечена минимална пенсия плюс една спомагателна сума ", съобщи Лидия Шулева, някогашен министър на труда и обществената политика.

Експерти припомнят и че решението за прекачване би трябвало да е осведомено.

" Ако пристъпят към прекачване в Сребърния фонд, първо да ревизират какво ще получат от там и какво ще изгубят ", сподели Владислав Русев, зам.-председател на Управителния съвет на пенсионноосигурително сдружение.

" Не може да се даде обща рекомендация. Зависи от съответната обстановка на обещано лице, какви са били вноските, зависи дали те са били внасяни от работодателите, тъй като има доста случаи, в които се начисляват, само че не се внасят и тогава втора пенсия мъчно ще се получи ", сподели Лидия Шулева.

Десетте пенсионни сдружения у нас сега изплащат към 14 000 пенсии и разсрочени заплащания, сочат данните на сдруженията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР