Интересът към жилищните кредити продължава да расте, въпреки икономическите последици

...
Интересът към жилищните кредити продължава да расте, въпреки икономическите последици
Коментари Харесай

Теглим все повече жилищни кредити

Интересът към жилищните заеми продължава да пораства, макар икономическите последствия от COVID-19 пандемията. Ипотечните заеми нарастват с 12.7% на годишна база през април до общата сума от 12.563 милиарда лв., сочат данните на Българската национална банка. Темпът на напредък се ускорява по отношение на предходния месец март, когато сумата по заемите за жилище е постигнала растеж от 11.9% по отношение на същия месец на предходната 2020 година.

Растежът е сравним с равнищата от преди рецесията. За съпоставяне, през април 2020 година годишното покачване е възлизало на 14.5%, през април 2019 година e достигало 11.8%, а през същия месец на 2018 година повишаването е било 9.3%.

Средните годишни лихви по жилищните заеми възлизат на 2.75% за тези контрактувани в левове и 2.79% за заемите в евро, сочат данните на Българска народна банка към края на март. Така макар пандемията, пазарът на жилищни заеми върви ръка за ръка с този на недвижими парцели у нас, които също се радва на непоклатимост, както във връзка с броя покупко-продажби, по този начин и по отношение на цените на жилищата. Сделките с недвижими парцели записват растеж от 17% на годишна база към края на първото тримесечие на тази година, сочат данните на Агенцията по вписванията. Само за София годишното покачване доближава цели 26%. Според някои специалисти, българите виждат инвестицията в неподвижен парцел като инструмент за запазване на цената на спестяванията си по време на рецесия.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Пазарът на недвижими парцели в България продължава да пораства с...

Потребителското кредитиране също пораства през месец април до общата сума от 12.315 милиарда лв.. Годишното покачване доближава 7.5%, по отношение на 5.5% през предходния месец март.

Общата сума по заемите за семейства у нас доближава 26.387 милиарда лева (20.9% от БВП) в края на април 2021 година. Спрямо същия месец на 2020 година те се усилват с 8.5%, което е усилване в темпа на покачване, защото през март годишния растеж бе 7.1%.

Кредитите за бизнеса нарастват с 4.3% на годишна база през април 2021 година (2.7% годишно покачване през март 2021 г.) и в края на месеца доближават 36.022 милиарда лева (28.6% от БВП).
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР