Институциите не разполагат с техника за изтегляне на заседаналия край

...
Институциите не разполагат с техника за изтегляне на заседаналия край
Коментари Харесай

Държавата търси фирми от Северно море заради кризата със заседналия кораб

Институциите не разполагат с техника за евакуиране на заседаналия край Камен бряг товарен транспортен съд. Това съобщи вицеадмирал Румен Николов, който оглавява основания преди дни спешен щаб. Поради тази причина се водят диалози с частни сдружения. И тяхната техника обаче може да се окаже незадоволителна. В този случай ще се търсят профилирани компании, които са най-вече норвежки и нидерландски и работя в Северно море, изясни той.

" В тази област за жалост страната не разполага с нищо, изрично. Всичко, което употребяваме, това са частни компании, с които се водят съответните диалози. За да бъдем още по-гарантирани се водят диалози и със профилирани компании от международен мащаб за осъществяване на интервенцията, в случай че ние не се оправим ", сподели Николов.

Той отхвърли обвиняванията, че страната не е реагирала на спешната обстановка.

" Твърденията, че не се прави нищо от нас...не очаквайте, че ще пристигна НЛО, което да извърши активността тук, неотложно. Ако дойдат някакви компании, при всички случаи ще постъпят по същия метод – оглед, разбор, снабдяване на средства. Но не е изключено да се наложи такива средства да дойдат от Северно море ", съобщи той.

Може да се пречупи

Опит за евакуиране на кораба без предварителното му разтоварване може да докара до изкривяване на плавателния съд, изясни Николов. В момента носът му е вдигнат и той стои на към 15-16 метра върху морското дъно. При огледа е открита пролука от удара с камъните и навлизане на вода. Ситуацията обаче не спешна, изясни Николов. Водата е нахлула единствено в първия отсек, само че е и в пространствата, в които е товарът.

" При изтеглянето или при смяна на тежестта на кораба е допустимо да се получи изкривяване на кораба. В тази връзка се приготвят съответните проекти за подсилване “, изясни Николов и изрази терзания, че при бързане може да се направи " по-голяма несгода на екологията ".

Ще пробваме отново

Нов опит за разтоварване на кораба може да бъде изработен едвам понеделник-вторник идната седмица, когато се чака възстановяване на времето. Идеята е да се подходи наоколо различен кораб, на който да се смъкват товарите. Това също ще бъде мъчно, тъй като " коридирът " за сходно придвижване е към 20-25 метра. В момента времето е неприятно, вълните са с височина над 1.50 м. сподели Николов и акцентира, че при тези условия не би предложил на никого да влиза в морето.

" Идеите, които се дават, от какви ли не представители с изкарване на товара на брега, с ленти, с прехвърлящи устройства за зърно, просто са в параметрите на мистерията. Единственият вероятен метод е в тесния кулоар, който се намира във водата сред камъните да бъде с плавателни средства ", сподели вицеадмиралът. Според него при прекачване на товара към брега има сериозна заплаха от разлив.

Вече сме по-подготвени

Според вицеадмирала страната към този момент е по-подготвена. Първият опит за разтоварване бе несполучлив и азотният тор от кораба се изля в морето. Според Николов грайферът на кофата на употребяваната машина не бил заменен и по тази причина се стигнало до там.

Категорично е неточност на екипажа

Аварийната обстановка изрично е по виновност на екипажа, сподели още Николов. Според корабът е трябвало да завие наляво по пътя си към Варна. Вероятно по това време не е имало човек на мостика. Българските управляващи са реагирали бързо и са почнали да търсят кораба, само че времето за отклонение от морския път и стигане до скалите било доста малко – към 15 минути.

Ще останем на борда

Осгурени са условия за евакуация на екипажа от 9 души, слагането им под карантина и обезпечаването на заслон и храна, сподели кметът на Каварна Елена Балтаджиева. Засега обаче моряците отхвърлят да слязат на брега. Според Николов все още те са обезпечени с храна и вода и са добре. Собственикът на плавателния съд също отхвърля евакуация, тъй като тогава се влиза в друга догадка – арест на плавателния съд, изясни вицеадмиралът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР