Институциите да дадат ясна информация храни с какви качества ни

...
Институциите да дадат ясна информация храни с какви качества ни
Коментари Харесай

ВМРО за изтеглените от БАБХ бебешки храни: Какви още детски продукти са със „съмнителни“ стойности?

Институциите да дадат ясна информация храни с какви качества ни се продават по магазините! Опасни ли са бебешките каши, както БАБХ сподели, и какви още детски артикули са със „ съмнителни “ стойности? Преди няколко дни бе открита бебешка каша със повишено наличие на олово. Появи се и информация за дини с аромат на ацетон. Последва публичен и медиен отзив и съвсем цяла седмица всички институции ни изясняват, че:

- Количеството било малко и на процедура безвредно.

- Кашата не е рискова за здравето на кърмачетата, само че в комбиниране с вода и други фактори е допустимо да докара до повишение на здравния риск???

- Фитосанитарният надзор е стоманен...

С тези извадки от публични изказвания на институциите в България общинският консултант от в София Карлос Контрера излиза с позиция за заостряне на публичното внимание към цялостната показност на непросветеност и действителен безпорядък в контролните органи. Тези организации, лаборатории и специалисти действително приказват едно, а подозренията у всички консуматори остават и се натрупват.

Казват ни умерено – кашата с олово е безвредна, тъй като наличието е малко, само че все пак ще я унищожим. В същото време самостоятелна лаборатория публично афишира, че при контролна проба от същата партида няма открити проблеми. Хаос, спорна информация, взаимно изключващи се известия. Обществото стартира да слага под подозрение дали Министерство на земеделието и Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) изобщо знаят какво се случва, какви храни се продават в страната, в това число и храни за кърмачета и деца, задава резонни въпроси столичният общински консултант от.

Нито дума за това по какъв начин е попаднало олово там, по какъв начин и с какво се вършат тези каши. Нито дума за безконтролния импорт на всевъзможни храни, сокчета, добавки, играчки и прочие. Необяснимо остава за какво продавани в комерсиалната мрежа плодове и зеленчуци са със подозрително качество!

Години наред в българското общество има основателни подозрения, че страната позволява до пазар храни (включително за кърмачета и деца), които са меко казано компромис с минималните стандарти. Едни някогашни, а и настоящи ръководещи, твърдяха за тежки и съществени нарушавания на вноса на зеленчуци и плодове. Твърдяха за нарушавания на фитосанитарния надзор. Твърдяха до изборите, а в този момент, когато ръководят, без нищо очевидно да се е трансформирало - тематиката е забравена. Това не анулира обстоятелството, че редовият български жител има съществени подозрения и съмнение за качеството на храните, в това число продавани и в огромните търговски вериги. По документи всичко е тъкмо, твърди нормално страната в лицето на способените органи, само че дали това е по този начин?

Председателят на групата общински съветници в СОС заостря вниманието и към различен проблем – пазарният туризъм.

И след това да не си задават въпроса граничните управляващи за какво събота и неделя опашките към Гърция и Турция са километрични освен в летния сезон. Именно поради безхаберието на държавните органи от години процъфтява пазарният туризъм. В съседките ни е по-евтино и качеството е в пъти по-добре обезпечено. И всичко това с изключение на потребителски, има и негативен стопански резултат за страната.

А страната най-много си личи в отношението ѝ към децата, безапелационен е войводата.

Ето за какво след изнесените обстоятелства, по действителни изказвания на институциите, ние от настояваме за всеобхватна инспекция на всички бебешки и детски храни, продавани на българския пазар. Затягане на контрола по цялата верига от производството, през доставката до трапезата. Настояваме и се обръщаме и към Министерство на земеделието, и към БАБХ до един месец институциите да дават ясна и недвусмислена информация за това каква храна се продава за нашите деца! Настояваме и да бъдат затегнати граничния и вътрешния надзор за качеството на продаваните плодове и зеленчуци – за никого не е загадка, че в България се внасят големи количества продукция от страни отвън Европейски Съюз, които не съблюдават и базови европейски условия и стандарти. А в това време тези храни попадат на трапезата ни.

Представители на приготвят и ще внесат сигнал до Министерство на земеделието и храните и БАБХ за усилване на контрола.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР