Институтът за пазарна икономика предупреди, че приетото в края на

...
Институтът за пазарна икономика предупреди, че приетото в края на
Коментари Харесай

Претупаното освобождаване на пазара на ток създава проблеми

Институтът за пазарна стопанска система предизвести, че признатото в края на 2017 година небрежно и без полемика с бизнеса наложително излизане на всички електроцентрали над 5 МВ на борсата за ток може да е положително желание, само че основава повече проблеми, в сравнение с да взема решение такива. Това е един от главните заключения в разбор на ИПИ на въпросната законова корекция и последвалите я скоростни промени в разпоредбите за борсова търговия с електрическа енергия.

Според ИПИ направените от ГЕРБ ремонти не дават отговор на пазарната логичност и на опциите на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ) да ръководи задоволително добре комерсиалните покупко-продажби и риска пред тях. Така се подкопава доверието в цялостната либерализация на този тип търговия и в желанията на властта в действителност да изкорени порочните настоящи практики на свободния пазар.

Анализът напомня, че главният претекст за насилственото извеждане на всички производители на ток на профилираната борса от 1 януари 2018 година бе " елиминирането на опциите за покупка/продажба по други способи (в това число по телефона) [което] ще обезпечи равнопоставеност на комерсиалните участници, ще освободи финансов запас в системата, защото ще отпадне нуждата от поддържане на гаранционни обезпечения на няколко търговски платформи, както и ще ускори доверието в свободния пазар заради отпадане на подозренията в корупция, нерегламентирани търговски практики и злоупотреби ".

Авторите на разбора позволяват, че ръководещите са били форсирани за поправките поради отпадането на един от сериозните търговци на ток на свободния пазар - " Фючър енерджи ", който бе заставен да спре работа, защото не успяваше да се снабди със свободна сила. Това се случи откакто по всекидневен път стана ясно, че компанията е определена дружно с индийски вложител за покупател на електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ в Западна България. Като цяло в интервала май-декември 2017 година са отстранени още пет координатора на общоприети балансиращи групи, а други три компании са се отдръпнали, показват от ИПИ.

Предпоставки за нови и нови ремонти

Практиката сочи, че станалото желано от ГЕРБ пробутване на промени в даден закон посредством ремонти на преходни и заключителни разпореждания на различен закон, без съвещания с бизнеса и оценка на въздействието на корекциите, реализира друг от планувания резултат и не се извършват поставените цели. Така нормално се влиза в серпантина от нови и нови ремонти, отбелязва отчетът.

Пример за недомислен нежелателен отрицателен резултати върху пазарните участници от осъществените промени е неналичието на правилник, който да урежда какво се случва със подписаните преди влизането в действие на новите условия фючърсни покупко-продажби на борсата за ток за физическа доставка на сила през 2018 година, напомня ИПИ. Бизнесът, който от два месеца се оплаква от фрапантно повишаване на тока на свободния пазар, упреква точно тези търговски съглашения за дефицита на сила и високите цени.

Набързо въведеното обвързване за излизане на всички електроцентрали на борсата провокира още по-светкавично приемане на промени в разпоредбите за борсовата търговия – още веднъж с къс период за публично разискване, което покачва риска от допускане на неточности. " Наблюдава се остро несъгласие сред духа на законодателните промени, които целят усилване на доверието в свободния пазар, и отхвърли на борсовия оператор да е страна по покупко-продажбите, подписани на пазара по двустранни контракти. Това от своя страна усилва рисковете, свързани с пазарната търговия и понижава доверието в свободния пазар ", написа в разбора.

Липсва поръчител на борсовите покупко-продажби

В него се обръща внимание, че след две години работа на борсата за ток у нас не престават да се подценяват положителните европейски и международни практики за въвеждане на клирингова къща, която да е централен контрагент по покупко-продажбите и да способства за по-доброто ръководство на риска, а оттова и за по-гладката и ефикасна работа на борсата. За такава през цялото време упорстват и борсовите играчи, само че БНЕБ единствено преди дни за следващ път повтори тезата си, че няма потребност от клирингова къща. До смяната на разпоредбите за борсова търговия действително операторът бе поръчител за покупко-продажбите, само че към този момент не е страна по тях, а техният размер ще се удвои през 2018 година по отношение на миналата година единствено поради хвърлянето на всички производители на ток на свободния пазар. Отделно от 1 юли 2018 година ръководещите се канят да извадят на борсата и възобновимите енергийни източници, заводските централи и топлофикациите, произвеждащи по едно и също време топлинна и електрическа сила.

Авторите на разбора подлагат на критика ГЕРБ, че в случай че действителната им цел е изкореняването на нерегламентираните търговски практики и повишението на доверието в свободния пазар, не би трябвало по този припрян и лековерен метод да трансформират главно работата на свободния пазар на ток със основаването на една-две нови алинеи. Това надлежно допуска оценка на въздействието от тях, съвещания със заинтригуваните страни и предугаждане на належащо време за всевъзможни други промени в подзаконови нормативни документи, показват от ИПИ.

" Повишаването на доверието в свободния пазар няма по какъв начин да се извърши посредством въвеждане на отговорности и ограничавания, а следва да сътвори нужните пазарни механизми, които усъвършенстват неговата успеваемост. Това става посредством основаване на конкуренция, ликвидност и понижаване на рисковете при търговия. Въвеждането на отговорности за търгуване на електрическа сила единствено на проведения борсов пазар при липса на механизъм за ръководство на рисковете, каквато роля играе клиринговата къща на обичайните борсови пазари би имало противоположен на търсения резултат. Клиринговите къщи наложително участват на пазарите за фючърсна търговия както с електрическа сила, по този начин и с други типове артикули и финансови активи в страните от Европейски Съюз. Те подкрепят гладкото и ефикасното им действие, а последното е в интерес както на пазарните участници, по този начин и на стопанската система като цяло ", написа още в отчета.

От Института за пазарна стопанска система разкритикуваха властта, че няма дълготрайна визия за действието на енергетиката.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР