Институтът за пазарна икономика изпрати отворено писмо до премиера Бойко

...
Институтът за пазарна икономика изпрати отворено писмо до премиера Бойко
Коментари Харесай

ИПИ предлага 20% от приходите от данъците върху доходите на физическите лица да отиват в общините

Институтът за пазарна стопанска система изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов по отношение на нуждата от преотстъпване на част от приходите от облагането на приходите на физическите лица на общините. Копие от писмото е получено през днешния ден и в Българска телеграфна агенция.

Липсата на съответен личен запас не разрешава на общините да организират рационална независима политика и да отговорят на потребностите и целите на своето население, се показва в писмото. Проблемът е законодателно заложен - неналичието на свободен обществен запас не е неуспех на общинските управляващи, настояват специалистите от ИПИ. Облагането на приходите, облагите и потреблението, които се генерират на локално равнище, съвсем напълно отива в централното държавно управление. Има някои изключения, само че те са незначителни - като патентни налози, туристически налог и така нататък Общините събират лични доходи, най-вече от имуществени налози, които надалеч не са задоволителни да покрият техните потребности, даже при ограничения за повишение на събираемостта, каквито несъмнено са нужни. Парадоксално, само че в следващи години на постоянен стопански растеж и бюджетен остатък, общините страдат от липса на запас и чакат решения на държавното управление в своя изгода, написа в отвореното писмо.

Парламентът одобри промени в данъчното законодателство

През 2018 година разноските на локално равнище в България възлизат на 7.2 млрд.лв. Близо 5 млрд.лв. от тях не са общински средства - това са близо 4 милиарда лева прехвърляния от държавното управление и към 1 милиарда лева европейски средства. Останалите 2.3 милиарда лева са личните доходи на общините, от които едвам към 1 млрд.лв. са данъчните доходи. На процедура, от 7 лв. изхарчени на локално равнище едвам 1 лев е личен данъчен доход на общината. Всичко останало са прехвърляния от страната, европейски дотации и неданъчни доходи, показват от ИПИ.

Синдикатите: Данъчната политика е главният недостатък на държавния бюджет

Предложението на специалистите от организацията е 20 % от приходите от облагането на приходите на физическите лица да бъде автоматизирано преотстъпвана към общините, като "парите следват персоналната карта ". Това е запас в границите на 800 млн.лв., който съвсем ще удвои личните данъчни доходи на общините без да се подвигат налози, считат в ИПИ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР