Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към

...
Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към
Коментари Харесай

INSAIT осигурява стипендии от 72 000 лв. за студенти по информатика и математика

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет " Св. Климент Охридски " през днешния ден разгласи началото на нова стипендиантска стратегия за развиване на софтуерни водачи EXPLORER (EXcellence Program in technoLOgy and REseaRch), която ще обезпечи невиждана поддръжка на български гении в региона на математиката и информатиката да се развиват в страната ни и да реализират резултати на международно равнище тук.

Финансовите средства са дарени от софтуерния бранш и ще обезпечават четиригодишни стипендии от 72 000 лева на човек за най-изявените ни младежи в региона на математиката и информатиката.

Програмата бе показана през днешния ден в Министерски съвет от министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, ректора на Софийския университет " Св. Климент Охридски " проф. Георги Вълчев, декана на  Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет проф. Мая Стоянова, проф. Мартин Вечев, теоретичен шеф на INSAIT, и изпълнителния шеф на Института Борислав Петров, както и представители на водещи български и международни софтуерни компании и капиталови фондове, които поддържат самодейността.

" Това е едно събитие, което е доста положително. Може би даже историческо във връзка с въвеждане на някои от най-хубавите международни практики във връзка с висшето обучение, с помощта на екипа на INSAIT и поддръжката, която те получават от разнообразни страни, " означи министър председателят акад. Николай Денков.
Министър-председателят изрази своята убеденост, че програмата ще бъде сполучлива и ще може да бъде употребена за образец и от други държавни институции.

Премиерът акад. Денков акцентира, че през последните години страната е положила доста старания, с цел да поддържа българските студенти да учат в най-хубавите университети в целия свят, след което да се осъществят в България.

“Това, което се случва през днешния ден, е първата голяма крачка и в поддръжка на развиването им в университетите в България. Тя ще бъде допълнена и от националното съфинансиране и от тази, и от сходни стратегии, с цел да знаем, че българските младежи имат опция и условия, които подхождат на някои от най-хубавите в света, да се развиват в България. “
“Това е доста значимо събитие за развиването на екосистемата на висшето обучение и просвета ”, акцентира министър Цоков. По думите му тази самодейност свързва водещ български университет и един от най-иновативните научни институти с бизнеса, а точно това е моделът на бъдещето развиване на висшето обучение.

“През годините МОН поредно поддържа надарените деца на България, като успяхме тази година да увеличим с над 900 хиляди лева финансирането по Национална стратегия „ Ученически олимпиади и надпревари “ и то възлиза на общо 5,3 млн. лева ”, изясни проф. Цоков.
Той разясни, че единствено за подготовка на учениците за явяване на интернационалните олимпиади и надпревари са заделени над 2 млн. лева .

“Отпускат се и стипендии в предпочитани области, само че към момента има потребност от повече вложения в поддръжка на даровитите възпитаници. Затова и обмисляме сходна стратегия, която да поддържа най-изявените ни деца и те да продължат своето образование в България ”, заяви още министърът.

“В момента доста обещаващи младежи търсят бърза реализация на пазара на труда още в интервала на тяхното следване, което лимитира развиването им в областта на дълбоките технологии. За да изградят идващото потомство софтуерни водачи, страни като Съединени американски щати, Швейцария, Израел и други задържат младите гении оптимално дълго в специфични стратегии в най-силните си университети. Там те натрупат както базови познания, като се концентрират върху образованието си, само че и скъп опит посредством работата си по приложни планове и проучвания на международно равнище в дълбоко-технологичната екосистема към университетите. Този вид стратегии и експерти играят и основна роля в развиването на всяка продуктова стопанска система с голяма добавена стойност “ – сподели проф. Мартин Вечев, основател на INSAIT.

Програмата на INSAIT трансферира този модел за първи път в България и Източна Европа , като съчетава четиригодишната бакалавърска стратегия по информатика във Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет с проучванията на международно равнище в института INSAIT и екосистемата към него.

Чрез нея студентите ще бъдат подкрепени със стипендии от 2000 лв. на месец с цел да се концентрират в образованието си , като в това време работят по планове в новаторски сфери, като огромни езикови модели, компютърно зрение, роботика, машинно образование, логаритми и други Отделно на това програмата EXPLORER включва както платени летни проучвателен стажове в INSAIT, по този начин и инженерни стажове в развойните отдели на високо-технологични компании. 

Прецедент за България е и моделът на финансиране на програмата - с дарения от промишлеността , която осъзнава основната потребност за бизнеса от този вид експерти.

Зад EXPLORER застават : фондация “За образец “, учредена от управлението на SiteGround - българската софтуерна компания е измежду най-големите сътрудници на INSAIT с обща инвестиция на стойност 12 милиона лв., планувана за развиването на института и работата му; софтуерният колос Amazon Web Services;  Man Group - световна компания за ръководство на активи, движена от технологиите, с над 200-годишна история и над 160 милиарда $ в AuM; Фондацията Лъчезар Цоцорков; LAUNCHub Ventures и LatticeFlow - 2 пъти топ 100 AI компания в света. Общо, те подаряват над 1 млн. лв. с цел да могат българските деца да останат в България и да се развиват на международно равнище. 

Повече за програмата и процеса по кандидатстване може да намерите тук: https://insait.ai/explorer
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР