Институтът за изследване на войната заяви, че има информация, че

...
Институтът за изследване на войната заяви, че има информация, че
Коментари Харесай

Руските сили продават украински военнопленници на руски и чеченски паравоенни групировки?

Институтът за проучване на войната съобщи, че има информация, че съветските сили продават украински военнопленници на паравоенни групировки, които по-късно разменят военнопленници, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Укринформ.

" Има данни, че съветските сили работят на " черен пазар ", на който се продават украински военнопленници, в това число и на съветски паравоенни групировки, които може да реализират своя лична замяна на военнопленници с Украйна ", написа на уеб страницата си американският мозъчен концерн.

Британското издание " Таймс " писа, базирайки се Петро Яценко, представител на украинския координационен център за военнопленници, че чеченски паравоенни групировки купуват украински военнопленници от съветски военни елементи. Твърди се, че чеченските елементи по-късно ги разменят за чеченски военнопленници, държани от украинските сили.

Вероятно чеченците се обръщат към черния пазар, тъй като сега те са ангажирани главно с защита и логистични действия в тила, където има по-малко благоприятни условия за пленяването на украински военнослужещи и размяната им за чеченски военнопленници.  

Въпреки че в Женевската спогодба няма параграфи, които категорично да не разрешават търговията с военнопленници, въпросната процедура евентуално е в нарушаване на клаузата, че " никое особено съглашение не може да повлияе неподходящо на ситуацията на военнопленниците ".

" Съобщенията за чеченски елементи, които явно правят личен продан на военнопленници с Украйна, допускат, че някои паравоенни елементи в границите на съветската войска като чеченската специфична част " Ахмат " евентуално не са включени в по-широкия руско-украински продан на военнопленници на по-високо равнище ", написа Институтът за проучване на войната.

Главният украински прокурор за военни закононарушения Юрий Белоусов, съобщи, че чиновниците на правоохранителните органи проверяват 19 наказателни каузи за убийството на 45 украински военнопленници от началото на съветската пълномащабна инвазия.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР