Институтът по земеделие и семезнание „Образцов чифлик“ в Русе е

...
Институтът по земеделие и семезнание „Образцов чифлик“ в Русе е
Коментари Харесай

На 13 декември 1879 г. основават първото земеделско...

Институтът по земеделие и семезнание „ Образцов чифлик “ в Русе е научноизследователски институт, разрастващ научна и приложна активност в региона на агротехниката, лозата, полските култури и семезнанието. Той е учреден на 13 декември 1879 година, когато е намерено първото практическо земеделско учебно заведение, което през 1883 година става приблизително, с 3-годишен курс на образование.

Така институтът е първият в историята на земеделската просвета в България. Негов правоприемник е днешната Професионална гимназия по селско стопанство „ Ангел Кънчев “.

През 1887 година е основана първата ботаническа градина, наречена „ Сортимент “, в която се тестват редица нови аграрни култури. Ръководител на опитното поле става Константин Малков.

През 1897 година се ражда концепцията за основаване на аграрни опитни институции в България по сходство на тези в Европа, към този момент достигнали цялостния си подем. Този въпрос е подложен за пръв път от Малков. Идеята е осъществена със основаването на 3 аграрни опитни станции в страната - в Садово, Образцов чифлик и Плевен.

В „ Образцов чифлик “ Земеделската опитна станция (ЗОС) се основава на 9 март 1905 година въз основа на построено с съвременен за времето си образ изпитателно поле и богат опит от страна на учителите. Станцията се радва на редица достижения в региона на селекцията и агротехниката, придобивайки популярност в страната и отвън нея.

Редом с научноизследователска и образователна работа се прави и публицистична активност. „ Образцов чифлик “ има свое списание „ Ново земеделие “, което по-късно е преименувано на „ Селскостопански обзор “.

Институтът се намира в Северния климатичен регион на Дунавската низина, на 12 километра югоизточно от града. Експерименталната работа на института се прави в опитно поле с размер 1000 декара, вегетационен комплекс и пет лаборатории.
тагове земеделско учебно заведение Русе
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР