Институтът по пътища и мостове започна проверки по републикански пътища

...
Институтът по пътища и мостове започна проверки по републикански пътища
Коментари Харесай

Регионален министър критикува: Хемус се строи с бавни темпове

Институтът по пътища и мостове стартира инспекции по републикански пътища в страната и сектори от автомагистрали, чиито гаранционни периоди изтичат, съобщава БНР.

Ще се ревизират равността и качеството на потребления материал. Предвижда се до края на септември да бъдат осъществени инспекции на 13 сектора. Днес беше направена първата - на сектора на Автомагистрала " Хемус "  от Ябланица до пътен възел " Боаза ".

Регионалният министър Андрей Цеков уточни, че предстоят спомагателни инспекции на пет мостови уреди, за които също изтичат гаранционните периоди. Това се отнася и за 10 пътни сектора, на които ще бъдат взети сондажни ядки, с цел да се откри има ли проблеми в качеството на обектите.

По думи на министъра сега Автомагистрала " Хемус " се строи с незадоволителни темпове заради искания от страна на изпълнителите за индексации на парите за градежа. Той посочи, че работна група прави юридически разбор на договорите с изпълнителите, назначена е финансова ревизия на въпросните контракти за строителството на автомагистралата.

" За страдание, АМ " Хемус " е заложник първо на порочни възлагания, осъществени през 2018-2019 година, безусловно в нарушаване на закона за публичните поръчки, на още по-порочни превъзлагания и на бездействия на няколко следващи държавни управления. Към сегашния миг се работи с незадоволителни темпове заради искания от страна на действителните реализатори за непълнота на средствата ", означи Цеков.

За инспекциите ще се употребява лазерен профилограф, собственост на Института по пътища и мостове. Апаратурата мери неравностите на повърхностния пласт на пътната настилка според интернационален показател и регистрира стойностите в действително време.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР