Институтът по химия получи зелена светлина за изграждане на Център

...
Институтът по химия получи зелена светлина за изграждане на Център
Коментари Харесай

Словения преобразува един от въглищните си региони с европари

Институтът по химия получи зелена светлина за създаване на Център за демонстрации и образование на безвъглеродни технологии. Проектът ще се осъществя в словенския град Загорие об Сави, в долината на Централна Сава. Най-голямата до момента самодейност за преструктуриране на района, изоставил въгледобива преди десетилетие, е на стойност 32 млн. евро.

По-голямата част от финансирането за плана – 27.3 милиона евро – ще пристигна от Фонда за обективен преход на Европейския съюз. Центърът би трябвало да отвори порти през 2025 година

Според на Министерството на висшето обучение, науката и нововъведенията и Агенцията за районно развиване на Заставието първата вноска от 10 милиона евро, като предплатено заплащане, би трябвало да бъде преведена до края на годината.

Центърът ще бъде първата обществена научноизследователска институция в района на Заставието. Той ще се концентрира върху проучванията на съвременни технологии и ще приюти две лаборатории – за водородни и батерийни технологии.

Центърът също по този начин ще организира проучвания върху технологии за хващане на въглероден диоксид от въздуха.

Според Мартин Шиковц, началник на Центъра за обективен преход в Заставието, финансирането от Фонда е основна стъпка към използването на визията за стабилно развиване и възстановяване на качеството на живот в района, което беше очебийно като добра процедура от Европейската комисия.

Фондът за обективен преход към този момент е разпределил 48% от средствата за района на Заставието посредством директното утвърждение на тази интервенция и поканите за търгове на стопански и бизнес зони и инкубатори, което възлиза на към 36 милиона евро от плануваните 75 милиона евро “, сподели Яни Медвешек, началник на Агенцията за районно развиване на Заставието.

Новият център, който би трябвало да отвори порти през 2025 година, ще бъде ситуиран на територията на завода Skitti в Кисовец. Центърът с повърхност от 1600 квадратни метра би трябвало да способства за диверсификацията на стопанската система на Заставието и основаването на работни места. В него ще работят 30 висококвалифицирани чиновници.

Заставието е един от двата словенски въглищни района, който дава отговор на изискванията за финансиране от Фонда за обективен преход на Европейски Съюз за прекосяване към климатична индиферентност. Другият е Савинско-Салешка на север, който е дом на единствената дейна мина в Словения – „ Веление “, както и на топлоелектрическа централа, работеща с въглища.

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР