Инспектори от Финансовото разузнаване, Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС) и

...
Инспектори от Финансовото разузнаване, Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС) и
Коментари Харесай

БНБ и ДАНС ще правят съвместни проверки в банките за пране на пари

Инспектори от Финансовото разузнаване, Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) и Българската национална банка ще вършат взаимни инспекции на място против прането на пари. Това планува план на Инструкция за реда за осъществяване на взаимни инспекции на място на лицата по член 108, алинея 6, т. 1 от Закона за ограниченията против изпиране на пари, по който сега тече публично разискване. Консултациите по плана ще приключат на 22 януари.

Текстовете плануват инспекции да се правят на място в банкови институции. Редът за осъществяване на инспекциите се дефинира със взаимни указания на ръководителя на Държавна организация " Национална сигурност " и ръководителите на органите за контрол.

В претекстовете е записано също по този начин, че документът ще внесе изясненост за издаването на заповедите за инспекциите, на проекта за осъществяването им, разпределението на отговорностите сред двете институции, отбягване на дублиращи дейности по контролната активност, както и административна спестовност.

Уверенията са, че ще се увеличи крайната успеваемост на националната система за предварителна защита и попречване на прането на пари и финансирането на тероризма. Това от своя стана ще увеличи успеваемостта при използването на превантивното законодателство против изпирането на пари и финансирането на тероризма. В същото време контролните органи считат, че инспекциите ще допринесат за повишение на сигурността на бизнес средата в България в дълготраен проект.

Съвместната работа на Финансовото разузнаване, ДАНС и Българска народна банка няма да докара до спомагателни разноски нито по бюджета на Държавна организация " Национална сигурност ", нито по бюджета на Българската национална банка.

През 2019 година като част от уговорките, поети от страната ни по пътя към Банковия съюз и към еврозоната, бяха създадени и признати промени в Закона против прането на пари. Те отразяваха новите условия на европейската Директива (ЕС) 2018/843.

Последните промени плануват до 20 януари страните членки на Европейски Съюз да заличат опциите за разкриване на анонимни банкови сметки и анонимно да се наемат сейфове. Отделно, следва да бъдат направени описи с длъжностите, заемани от видни политически персони и представянето им пред Европейската комисия. За тази цел държавните и локалните органи, както и институциите и ведомствата, в които лицата заемат такива длъжности, ще дават на дирекция " Финансово разузнаване " на Държавната организация " Национална сигурност " нужната информация за включването й в листата. Аналогично обвързване ще бъде въведено и във връзка с интернационалните организации със седалище на територията на България, в чиито структури даден човек заема сходна служба.

Другите промени задължиха Българска народна банка, банките и обменните бюра, застрахователните и пенсионните сдружения, нотариуси и счетоводители, пощенски оператори, търговци на оръжие и на петролни артикули при съмнителна договорка да уведомяват дирекция " Финансово разузнаване " на ДАНС преди реализирането на интервенцията и да забавят нейното реализиране, когато това е допустимо.

Комплексна инспекция на клиентите е наложителна при разкриване на сметка и при инцидентни интервенции на стойност над 15 хиляди евро или за суми над 5 хиляди евро при покупко-продажби в брой.

В закона са записани и извънредно тежки наказания за нарушителите. Нарушенията, които не съставляват закононарушение, са разпределени в няколко групи, като задължените лица (банки, застрахователи, капиталови медиатори, пенсионноосигурителни сдружения и други) дават отговор за несъблюдение на ограниченията при инспекции за определяне на действителни притежатели, за изясняване на произхода на средствата на клиента, сигнализиране при подозрения за пране на пари и други

За физическо лице санкцията ще е от 1000 до 10 000 лева, а при наново нарушаване сумите са двойно по-големи.

За компаниите имуществената глоба ще е сред 2000 и 20 000 лева, която стига от 5000 до 50 000 лева при рецидив, и до 200 000 лева, в случай че нарушителят е банка, обменно бюро, капиталов медиатор./banker.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР