Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) проверява случая със съдиите

...
Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) проверява случая със съдиите
Коментари Харесай

Инспекторатът проверява съдии, ловували в стопанство на Миню Стайков

Инспекторатът към Висшия правосъден съвет (ИВСС) ревизира случая със съдиите от Върховния административен съд (ВАС) Светослав Славов и Николай Гунчев, които са били на лов в стопанство, взето на концесия от компания на обвинения предприемач Миню Стайков, заяви Lex.bg.

" Получили сме сигнал и ИВСС ще извърши пълномощията си по закон ", обявиха от институцията, само че не оповестяват кой е подателят на сигнала против двамата висши съдии.

След разгласяването на случая Върховен административен съд излезе с позиция, в която се показва, че присъединяване на двамата съдии в лов в дивечовъдното стопанство " Кабата " няма отношение към правораздавателната им активност. Освен това в позицията се споделяше, че двамата съдии имат постоянни билети, разрешителни за владеене и приложимост на ловно оръжие и са взели участие в законно проведен лов.

Освен това имат право да ловуват на терирорията на цялата страна и не са длъжни да знаят кой е концесионер на стопанството.

В края на предходната година двамата са били на лов в стопанство " Кабата " край Бургас, което е отдадено на концесия на компания на Миню Стайков. От 8 месеца той е в ареста по обвинявания за данъчни закононарушения и проведена незаконна група за нелегално произвеждане на цигари.

Двамата съдии не познавали другите участници в груповия лов, а един от тях е юристът на компаниите на Стайков – Станислав Коев.

По закон ИВСС прави така наречен инспекции за честност и спор на ползи на магистратите, както и за определяне на дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт, и такива, свързани с нарушение на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите. Ако откри нарушавания, инспекторатът може да внесе във Висшия правосъден съвет предложение за започване на дисциплинарно произвеждане.

Вчера Апелативният профилиран углавен съд реши да остави дефинитивно в ареста Миню Стайков.

Собственикът на " Винпром - Карнобат " беше арестуван при започване на септември предходната година, когато беше упрекнат в управление на проведена незаконна група за данъчни закононарушения и нелегално произвеждане на цигари.

Дни преди да изтече законоустановеният период за задържането му, спецпрокуратурата му повдигна нови обвинявания - за корист с европари.

След това Стайков стартира гладна стачка в символ на митинг, а в това време инспекция сподели, че в килията си държи ресурси от храна и медикаменти, за които няма разрешение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР