Инсолацията, известна още като топлинен удар, засяга много органи и

...
Инсолацията, известна още като топлинен удар, засяга много органи и
Коментари Харесай

Жегите настъпиха. Как да се спасим от топлинен удар?

Инсолацията, известна още като топлинен удар, визира доста органи и системи. Водещите признаци се появяват в резултат на хипертермия, получена от нескончаем престой на директна слънчева светлина или в изискванията на парещ и мокър климат, разяснява полк. проф. Ивайло Даскалов, шеф на Клиника по кардиология на ВМА. И акцентира, че измежду тях са изнемощялост, главоболие, гадене, повръщане, крампи, намаляване на кръвното налягане.

И още признаци:

По думите му, на по-късен стадий може да се следят нарушаване на мускулния тонус и схващане, общо зачервяване на кожата, само че без изпотяване. Случва се, при някои хора да има ускорено сърцетуптене и затруднено дишане, комплицираност, неясен диалект, спазми, халюцинации, световъртеж и други прояви, стигащи до мозъчен оток и кома.

Инсолацията е положение на хипертермия, което поражда под въздействието на високата температура на околната среда върху човешкия организъм. Топлинният удар е най-тежката обвързвана с топлинното прегряване на организма болест. При нея телесната температура надвишава 41°C. Смъртните случаи от несъразмерна топлинна експозиция и топлинен удар засягат най-често хората над 65-гoдишна възраст, или 44% от случаите, акцентира експертът.

Няколко са рисковите фактори, които усилват вероятността от приемане на топлинен удар, а точно:
-предшестваща вирусна зараза
-дехидратация
-умора
-затлъстяване
-липса на сън
-лоша физическа интензивност и липса на адаптация.

Състояния като тиреотоксикоза, сепсис, гърчове, тресчица, банкет на симпатикомиметични медикаменти също покачват производството на топлота и телесната температура. Топлинен удар може да възникне и при нарасналата двигателна интензивност, след приложимост на опиати като кокаин и амфетамини.

Топлинен удар може да се получи и без да има излагане на слънце, сигнализира още проф. Ивайло Даскалов.
При него потоотделянето стопира, вследствие на което настава дехидратация. Той се появява и при работа в топли и влажни пространства, при задушно време и висока мокрота на въздуха. При такива условия се затруднява отделянето на топлота от организма към околната среда. Кърмачетата, децата и възрастните хора са по-податливи към топлинен удар. Първите две рискови групи имат по-бърз метаболизъм, неефективно изпотяване и некадърност да се грижат пълноценно за себе си. От друга страна, възрастните страдат от разнообразни съпътстващи болести, а от време на време използват медикаменти, които могат да усилят топлопродукцията.

Как да се предпазим:

-Няколко са препоръките, които би трябвало да съблюдаваме, с цел да се предпазим от топлинен удар. Основно – да стоим на сянка, изключително в горещите обедни часове. Не бива да се излагаме на директна слънчева светлина, добре е да носим шапка и наложително да използваме чадър на плажа.
-Особено значимо през лятото е да избирате леки памучни облекла, да приемате повече течности, да избягвате алкохола и тежките физически натоварвания, поучава проф. Даскалов.
-Летуващите на морето не трябва да се излагат на слънце сред 11 и 16 часа следобяд. Приемът на повече течности и преобладаващият престой в климатизирани пространства може фрапантно да понижат риска от появяването на топлинен удар.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР