Иновативността е отражение на националните амбиции за бъдещето, на ефективното

...
Иновативността е отражение на националните амбиции за бъдещето, на ефективното
Коментари Харесай

Радев: Иновативността е отражение на националните амбиции за бъдещето

Иновативността е отражение на националните упоритости за бъдещето, на ефикасното взаимоотношение сред администрацията, бизнеса, науката и образованието във всяка страна, сподели президентът Румен Радев на "Дондуков " 2, където беше хазаин на церемонията по отличаване на спечелилите в Националния конкурс "Иновативно дружество на годината " за издания 2018,2017 и 2016 година с марката "Високи достижения в нововъведенията ".

Териториалното систематизиране на нововъведенията в една страна е аршин и за хармоничното развиване на районите, веселя се, че през днешния ден има компании от разнообразни краища на България, сподели Радев пред присъстващите.

Иновативността е най-ефективният механизъм за реализиране на висок и резистентен стопански напредък, а за това една страна би трябвало да има тъкмо хора като вас - с отворен разум, сериозно мислене, борбеност да отстояват концепциите си, сподели президентът.

Държавният глава уточни също, че българските нововъведения имат и своите съществени провокации. Разходите за научноизследователска и развойна активност са надалеч от средноевропейското ниво - 1,5 % от Брутният вътрешен продукт. И макар многото години и стратегии, в които това число се залага, то към момента остава надалеч от реализацията.

„ Виждаме резултатите, България към момента е в групата на "плахите иноватори " на европейската иновационна карта. Делим по тези критерии последно място с Румъния. Затова и съвкупният иновационен артикул е към момента надалеч под нашите благоприятни условия и стремежи. Това разкрива и една институционална непълнота като реализация на политиките в тази област “, разяснява Румен Радев.

Президентът обаче е оптимист, тъй като от ден на ден младежи и компании залагат на нововъведенията. Радев означи също, че съществени нововъведения в една страна няма по какъв начин да стават без теоретичен продан и интернационално съдействие и благодари на интернационалните сътрудници в лицето на присъстващи посланици, че с тяхна поддръжка иновационната активност в България продължава да се развива.

„ Да, страната е дебитор - главно имаме вложения от самия бизнес, от непознати сътрудници, само че тя би трябвало да отдаде значимото на българския иноватор “, сподели президентът Радев. Той е сигурен, че това ще стане, "защото към този момент няма по какъв начин да се развиваме и да се мерим с другите страни, в случай че не го създадем ". Имаме обичаи, имаме на какво да заложим в доста области, само че ще подчертая единствено едно - нашият максимален капитал това са нашите младежи, сподели Радев, който поздрави отличените.

Националният конкурс "Иновативно дружество на годината " се провежда от фондация "Приложни проучвания и връзки " и Enterprise Europe Network - България, и се прави под патронажа на президента. Марката "Високи достижения в нововъведенията " е знак за иновативност, с който се отличават върхови достижения, влияние и успеваемост на авангардни нововъведения, създадени от български предприятия.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР