Иновативната система е осигурена от Медицинския университет – СофияПървият пациент

...
Иновативната система е осигурена от Медицинския университет – СофияПървият пациент
Коментари Харесай

Проф. д-р Пламен Кинов: Компютърната навигация е нов етап в ставното ендопротезиране

Иновативната система е обезпечена от Медицинския университет – София
Първият пациент с оперирано коляно към този момент си е вкъщи

Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ разполага неотдавна с компютърна навигация, която ще се ползва рутинно за разнообразни типове ставно протезиране. Първата интервенция – на 42-годишен мъж с непоносими болки в коляното, нуждаещ се от промяна на ставата, към този момент е осъществена сполучливо и той е изписан. От клиниката споделят, че графикът за потребление на компютърната навигационна система е напълнен съвсем до края на януари.

Високотехнологичното съоръжение е обезпечено от Медицинския университет - София за потребностите на Катедрата по ортопедия и травматология, която се намира на територията на столичната болница. Освен че ще се употребява за лекуване, на него ще се образоват и експерти.

„ Това е нашият коледен подарък от МУ-София! Очакваше се оборудването да дойде при започване на идната година и сме доста щастливи, че това се случва в този момент, в навечерието на Коледа. Като набожен човек, християнин, виждам нещо алегорично в това “, не крие вълнението си проф. доктор Пламен Кинов, шеф на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ и началник на едноименната катедра към МУ-София.

Компютърната навигация е нов стадий в ставното ендопротезиране. Чрез компютърен разбор се уточни салдото на ставата, който е основен за вярното действие. „ Това е изключително значимо при ендопротезиране на колянни стави, при които триумфът на интервенцията доста зависи от връзките. Колянната става е плоска, което не обезпечава задоволителна непоклатимост. Затова се разчита на коленните връзки, които я поддържат постоянна. Ако имплантът не е подложен оптимално, вярно насочен, пациентът стартира да куца и да изпитва болежка “, изяснява проф. доктор Кинов.

Компютърната навигация е от извънредно значение и за комплексното ставно протезиране, където също се изисква доста огромна точност, от която зависи триумфът на интервенцията. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР