Инженерният корпус на армията ще доставя 36 милиона галона сладка вода на ден, тъй като проникването на солена вода заплашва питейната вода в района на Ню Орлиънс

...
Инженерният корпус на армията на САЩ планира да натоварва ежедневно
Коментари Харесай

Инженерният корпус на армията на САЩ планира да натоварва ежедневно 36 милиона галона прясна вода в долното течение на река Мисисипи близо до Ню Орлиънс, тъй като нахлуването на солена вода от Мексиканския залив продължава да застрашава доставките на питейна вода, казаха официални лица в петък.

Този ход идва в момент, когато нивата на водата рязко спадат за втора поредна година, след като огромната жега и ниските валежи това лято предизвикаха екстремна суша в части от централната част на САЩ.

Тъй като нивата на водата спадат, заплахата от проникване на солена вода нараства в Луизиана, тъй като океанската вода се изтласква на север към системите за питейна вода, без да бъде възпрепятствана от обикновено мощния дебит на Мисисипи.

Прогнозите са река Мисисипи да достигне „исторически дъна през следващите няколко седмици“, каза губернаторът на Луизиана Джон Бел Едуардс по време на пресконференция в петък.

Влекач, тласкащ шлепове, се движи между и около пясъчни наноси сред ниски нива на водата на река Мисисипи в Ливингстън Париш, Луизиана, на 14 септември. Влекач, който тласка шлепове, се движи между и около пясъчни ивици сред ниски нива на водата на река Мисисипи в Ливингстън Париш, Луизиана, на 14 септември. Джералд Хърбърт/AP

За да помогнат за смекчаване на проникването, щатът и Инженерният корпус на армията работят за добавяне на 25 фута височина към широка 1500 фута подводна дига в река Мисисипи, която беше построена през юли, за да забави развитието на солената вода, армейски полковник Кълън каза Джоунс.

Корпусът също така планира да доставя милиони галони вода ежедневно до местните съоръжения за пречистване на вода, каза Джоунс по време на пресконференцията.

Корпусът обяви плана за изграждане на дигата миналата година. Това включваше драгиране на утайки от дъното на реката и натрупването им, за да се създаде това, което е известно като праг, който действа като язовир за по-плътната солена вода в по-ниските нива на реката.

Филип Йънг, местен жител от Джаксън, Мисисипи, си взема почивка, докато помага на местни доброволци да раздават бутилки с вода, докато градът и районите около него остават без надеждна питейна вода за неопределено време, след като помпите в пречиствателната станция се повредиха 31 август 2022 г. Филип Йънг, местен жител от Джаксън, Мисисипи, си взема почивка, докато помага на местни доброволци да раздават бутилки с вода, докато градът и районите около него остават без надеждна питейна вода за неопределено време, след като помпите в пречиствателната станция за вода се повредиха на 31 август 2022 г. Карлос Бария/Ройтерс

Обикновено достатъчно валежи нагоре по течението помагат за облекчаване на условията на суша и задържат солената вода на разстояние. По време на пресконференцията в петък обаче губернаторът каза, че служителите „не вярват, че има достатъчно валежи в близко бъдеще навсякъде по река Мисисипи, за да променят съществено условията към по-добро“.

„За съжаление, просто не сме имали облекчението от сухите условия, от което се нуждаем, и това включване се влошава“, каза Едуардс.

Държавата ще доставя бутилирана вода на едро в Ню Орлиънс

Джоунс каза, че ще отнеме приблизително 24 дни, за да се добави към перваза. Веднъж увеличен, той ще забави проникването на солена вода с 10 до 15 дни, каза той.

Очаква се 15 милиона галона прясна вода да бъдат докарани още следващата седмица, каза Джоунс, добавяйки, че районът ще се нуждае от 36 милиона галона на ден, за да помогне за смекчаване на проблема.

 Снимка от въздуха, направена на 10 август 2023 г., показва разрушени домове и сгради на брега, изгорени до основи в Лахайна след горски пожари в западен Мауи, Хавай. Най-малко 36 души загинаха, след като бързо развиващ се горски пожар превърна Лахайна в пепел, съобщиха официални лица на 9 август 2023 г., когато посетители, помолени да напуснат остров Мауи, се оказаха блокирани на летището. Пожарите започнаха да горят в началото на 8 август, изгаряйки хиляди акри и излагайки на риск домове, предприятия и 35 000 живота на Мауи, се казва в изявление на Агенцията за управление на извънредни ситуации на Хаваите. (Снимка от Patrick T. Fallon / AFP) (Снимка от PATRICK T. FALLON/AFP чрез Getty Images) Снимка от въздуха, направена на 10 август 2023 г., показва разрушени домове и сгради на брега, изгорени до основи в Лахайна след горски пожари в западен Мауи, Хавай. Най-малко 36 души загинаха, след като бързо развиващ се горски пожар превърна Лахайна в пепел, съобщиха официални лица на 9 август 2023 г., когато посетители, помолени да напуснат остров Мауи, се оказаха блокирани на летището. Пожарите започнаха да горят в началото на 8 август, изгаряйки хиляди акри и излагайки на риск домове, предприятия и 35 000 живота на Мауи, се казва в изявление на Агенцията за управление на извънредни ситуации на Хаваите. (Снимка от Patrick T. Fallon / AFP) (Снимка от PATRICK T. FALLON / AFP чрез Getty Images) Патрик Т. Фалън/AFP/Getty Images

Водата ще се добавя към водата в центровете за лечение и ще се създаде смес, която е безопасна за лечение, добави Джоунс.

Губернаторът също обяви планове за доставка на бутилирана вода в насипно състояние в района на Ню Орлиънс. Кметът на Ню Орлиънс ЛаТоя Кантрел подписа декларация за извънредно положение в града в петък поради нахлуването на солена вода.

Декларацията позволява на градските агенции да се подготвят и реагират на всякакви въздействия и позволява на щатските и федералните агенции да разположат необходимите ресурси за по-рационализиран процес, каза градът.

Миналата седмица президентът на енорията Plaquemines У. Кийт Хинкли каза на пресконференция, че чиста вода се раздава на около 2000 жители, които са били засегнати от проникването на солена вода.

Не е било необходимо да се купуват големи количества бутилирана вода, каза Едуардс в петък.

„Няма недостиг на бутилирана вода в щата или в цялата страна и нашите предприятия ще могат да доставят вода, колкото е необходимо“, каза той.

Дженифър Фелдман от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР