Инженерингът (процедура, при която една и съща фирма проектира и

...
Инженерингът (процедура, при която една и съща фирма проектира и
Коментари Харесай

Министър Комитова: Инженерингът оскъпява строителството

Инженерингът (процедура, при която една и съща компания проектира и строи даден обект) не би трябвало да се ползва при строителството на пътища и автомагистрали, а единствено при построяването на неповторими обекти, като да вземем за пример тунели. Това е способ, който оскъпява строителството, поражда корупционни практики и не подсигурява качествено строителство. Порок, надълбоко залегнал в нашите строителни процеси - всичко да се прави на инженеринг. Това сподели в предаването „ Студио Хъ “ на телевизия 7/8, с водещ Тошко Йорданов, министърът на районното развиване и благоустройството арх. Виолета Комитова.

Тя изрази мнение, че строителството на инженеринг крие риск от надписване на сметките за даден обект, тъй като строителната компания дефинира какъв брой и какви строителни материали и действия ще има в плана. Министърът означи, че в случай че за изработването на плана за даден обект се разгласи социална поръчка и се избере самостоятелен архитект той ще заложи по-точни параметри за размера действия, материали, както и цена.

Според министър Комитова, с цел да се усъвършенства качеството на пътните обекти, както и да се реализира конкурентна цена на строителството, би трябвало да се трансформират процедурите по този начин, че да има три публични поръчки за един обект – за архитект, за контрол и реализатор. Така ще се знае авансово какъв брой материали ще са нужни и цената. Това ще разреши компаниите да се състезават при равни условия и почтена процедура, в която ще предложат действителни цени, време за реализация и нововъведения. „ Тогава можем да съпоставяме офертите, по този начин ще реализираме по-добра цена, по-добър период и положителни решения. Това е свободна конкуренция “, разяснява арх. Комитова. Според нея оттова ще пристигна по-доброто качество на обектите, ще се отстранен корупционните практики и ще имаме строителен артикул, реализиран на най-хубава цена за съответния миг.

Тя даде образец, че в случай че „ Автомагистрали “ бе упълномощила сходни процедури за укрепването на 84 свлачища в страната е щяло да се явят 84 проектантски компании, по толкоз надзорни и строителни компании, които да се състезават с 84 плана. Вместо това сдружението е избрало 25 компании по неразбираеми критерии, на които без план и без позволение за градеж е платило предплатени средства в размер на милиони лв..

В предаването министър Комитова осведоми, че продължава инспекцията за построените подпорни стени над „ Шофьорския плаж “ в Алепу, които са три на брой. Едната е клетъчна стена, с помощни пространства към бъдещи жилища. За тази стена са издадени две разрешителни за градеж, а самият обект, който не е приключен, е въведен в употреба. „ Трябва да се търси отговорност и от институции, които са издавали нужните документи, тъй като се упреква единствено вложителя, само че досега няма осъден админ за подобен обект от държавни или общински администрации. Това е сериозен проблем. Ние в никакъв случай не търсим отговорност от тези институции, които са давали документи, подвеждайки и вложителите, това е мечешка услуга “, разяснява тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР