Инженери от университета в Глазгоу успешно тестваха ракетния двигател Ouroborous-3,

...
Инженери от университета в Глазгоу успешно тестваха ракетния двигател Ouroborous-3,
Коментари Харесай

Ракета-канибал поглъща сама себе си по време на работа в космоса

Инженери от университета в Глазгоу сполучливо тестваха ракетния мотор Ouroborous-3, който работи на правилото на автофагията. Той изгаря освен запаса от гориво в ракетата, само че и самата ракета, унищожавайки отработените елементи на устройството. Докато моторът работи, той безусловно " гълтам " ракетата и то с висока скорост. В наше вревме за излизане в орбита се употребяват многостепенни ракети, чиито степени просто се изхвърлят, когато горивото им свърши. Това е скъпо, нездравословно за околната среда и понижава успеваемостта на ракетите, защото с изключение на потребния си товар, те би трябвало избутват сами себе си. Теглото на „ спомагателните “ елементи може да варира от 5% до 12% от масата на цялата ракета и инженерите от дълго време търсят способи да отстранен това натоварване, с цел да усилят масата на товара, изстрелян в космоса.

Ouroborous-3 е инсталиран на ракета с корпус от полиетилен с висока компактност под формата на тръби. Той е задоволително здрав, тъй че тялото да не се деформира нито при натоварване, нито когато изчезне при консумиране на гориво. Полиетиленът, когато се подава към мотора, се топи от топлината му, по-късно се смесва с пропан и течен О2 и изгаря с освобождение на реактивна бликам. По време на полет ракетата става все по-лека, тъй че е належащо все по-малко гориво, с цел да се издигне до избрана височина.

Експерименталната установка сподели двигателна сила не повече от 100 Н, само че инженерите съумяха да обезпечат отмерено изгаряне на тялото на ракетата и устойчиво държание на самия мотор. Засега тя не е подобаваща за на практика цели, само че самата технология се счита за обещаваща, изключително поради възходящия интерес към космоса от страна на частния капитал.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР