Инж. Димитър Георгиев е сред първите частни предприемачи в Пловдив

...
Инж. Димитър Георгиев е сред първите частни предприемачи в Пловдив
Коментари Харесай

Димитър Георгиев: Инвестираме 30 млн. в дупката до...

Инж. Димитър Георгиев е измежду първите частни бизнесмени в Пловдив в годините на прехода. Завършил е Университета по хранителни технологии, компетентност „ Технология на етерични масла, парфюмерия и козметика “. През 1991 година основава козметичната компания „ Роза Импекс “. Той е зодия Близнаци, роден е на 8 юни, само че се припознава в заличената зодия Паяк, която съгласно астрологичните апокрифи е обхващала интервала 16 май - 12 юни. Хората под този зодиакален знак са водачи, водят война по едно и също време на разнообразни фронтове и постоянно са орисани да правят публични каузи. Димитър Георгиев е прочут със своята меценатска активност, за която през 2016 година бе отличен със званието " Почетен жител на Пловдив ". Години наред спонсорира " Сцена на кръстопът ". Един от донорите в акцията " За още едно българче ". „ Роза Импекс “ пък е притежател на премията " Най-голям корпоративен донор " на Български дарителски конгрес през 2010 година Миналата година създателят получи приз „ Бизнес водач 2017 - Козметична промишленост “. Димитър Георгиев е почетен консул на Украйна, Доктор хонорис идея на УХТ и почетен учен на интернационалната академия за публични науки. Сред множеството награди, с които е отличен, е и медал " Петър I Велики " на Руската федерация. Разговаряме с него във връзка на днешния християнски празник на великомъченик Димитър.

- Г-н Георгиев, преди 15 години основахте Сдружение „ Свети Димитър “. Каква е равносметката от неговата активност?

- Радвам се, че направихме един юбилеен алманах, който излезе от щемпел в навечерието на празника. В него събрахме главната активност на сдружението, там са нашите доклади и действителните резултати. Шепа Димитровци от град Пловдив отделихме от своето време, средства, отношение, внимание и любов към християнството и най-много към българското и направихме това, с което с изключение на ние, и пловдивчани могат да се гордеят и да употребяват за идващите генерации. Всички Димитровци сме дали персонални средства - общо сред 650 и 700 хиляди лева, които сме вложили в възобновяване и поддържане на църквата „ Свети вмчк Димитър “ в Стария град. Както преди време, когато е приключило строителството на храма през 1838 година, е записано кои са били най-крупните донори и какъв брой гроша всеки от тях е дал за построяването му, по този начин и ние, членовете на сдружението, водим отчетност кой какъв брой пари е дарил за реставрацията. В момента в сдружението сме останали 16 души, а в най-хубавите години сме стигали до 35. По разнообразни аргументи някои отпаднаха - едни закъсаха, други се споминаха.

- А какъв е профилът на Димитровците, които членуват в
сдружението?


- Има предприемачи, чиновници, културни деятели, писатели, художници. Интересното е, че до момента нито една жена с производно име на Димитър не е изявила предпочитание да се причисли към сдружението, а то е отворено за всички.

- След реставрацията на храма „ Свети Димитър “ какво друго сте заложили в своята стратегия?

- Тази година довършихме мозаечното пано в параклиса „ Св. св. Кирик и Юлита ", който е в двора на църквата. То е дело на художника Димитър Димитров. Имаме концепция да изографисаме храма от вътрешната страна, което не е правено до момента. По време на семейството на града като Европейска столица на културата предвиждаме да поканим патриаршеския хор към Българската православна черква, а концертът ще е открит за пловдивчани. По принцип имаме традиция в седмицата преди деня на Свети Димитър да организираме културно-църковни празници и желаеме гостуването на хора да е тогава. Тази година честванията започнаха с откриването на юбилейна галерия на икони с облика на светеца в галерията на прицърковната постройка. На самия празник постоянно вършим курбан за богомолците и феновете на храмовия празник. По случай Димитровден довечера откриваме и новия хотел - „ Резиденс Сити Гардън “, който е до Цар-Симеоновата градина. Много се гордея с този обект, тъй като считам, че в Пловдив по-красива постройка няма.

- Вижда ли се краят на дългогодишната сага по построяването на другия ви хотел до Тунела?

- Не зная за какво, само че преди време някои си наумиха, че постройката ще е висока и ще закрива тепето, и планът се замрази, въпреки че тя няма да е по-висока от близките здания. Иначе всеки месец тази дупка ми коства 1000 лева, които заплащам за такса боклук. Така тихичко, в очакване, минаха 16 години. Преди по-малко от два месеца завоювах делото против министъра на културата Боил Банов. Оттук нататък следва нов Подробен устройствен план, който би трябвало да се утвърди от институциите и нека най-после да влезе в експертния съвет на Община Пловдив. Надяваме се този път да успеем, тъй като неведнъж сме понижили индикаторите, които се изискват по Закон за устройство на територията с оглед да не засенчваме тепето и да покажем скъпата археология, за която никой не приказва. Ще я експонираме по най-блестящия метод, като по-голямата част ще бъде под купол на закрито. Тя ще се реставрира и запази според Закона за културно-историческото завещание. И това е скъпото, което ще притегли хора там освен отвън Пловдив, само че и чужденци. Като се замисля, няма различен частник, който да се е захванал и реставрирал подобен огромен обект от национално значение. Всеки гледа да закопа и тихичко да потули археологията. Според плановете инвестицията, която ще се направи там, е в размер на 30 млн. евро, за които ще се употребява банков заем.

- Ако сте кмет на Пловдив, какво бихте трансформирали в града?

- Трябва да има ясни правила, ред и дисциплинираност. В интерес на истината за инфраструктурата на Пловдив се направи доста през последните години, само че преди всичко би трябвало да се промени организацията на превоза. Не зная кой я прави, само че за мен тази организация се прави некадърно, има нещо сбъркано в нея. В тази тенденция има още доста да се желае. Не може да се оправдаваме, че поради напор на хора от Смолян, Хасково, Кърджали и други трафикът е неосъществим във всички елементи на града. Проблемът е, че българинът няма хрумвания. Дали е останало от едно време, само че множеството младежи през днешния ден чакат да им се каже какво да вършат, а те самите не могат да мислят два хода напред. Това следя освен в администрацията, само че и в частния бизнес при мен. Не може единствено босът да взема решение, би трябвало да има оферти и начинания.

- Вие сте разпален състезател на голф. Имахте концепция за създаване на голф игрище в Пловдив.

- Първо да се похваля със златния си орден. Играя за достойнството на голф клуб „ Света София “ и преди дни тимът ни от четирима души, ветерани от Дивизия В, станахме първенци на България за 2018 година Успяхме да победим 5 тима от нашата дивизия в междуклубно отборно състезание по голф. За да съм в добра форма, а и за наслаждение, всяка седмица намирам време да упражнявам край София или на Банско. В продължение на пет часа ходя по 10 км пешком измежду природата, и то на най-прекрасните за мен места в България, каквито са голф игрищата. Скоро такова игрище ще има и в региона на Хисаря. То ще се простира на повърхност сред 1300 и 1500 декара, които сме закупили от частни лица и в този момент чакаме Оценка на въздействието върху околната среда. А в Пловдив желаеме да създадем голф академия. Между другото голфът не е толкоз безценен спорт, каквото мнение битува, и не е по-скъп от ски спорта да вземем за пример. Практиката демонстрира, че скиорите са положителни голфъри, както и тенисистите. Още преди 2-3 години съм повдигнал въпроса пред кмета Иван Тотев и зам.-кмета Георги Титюков да спомагат за основаване на голф академия. Необходими са 30-40 или 50 декара. Те могат да са към Гребната база или на друго уместно място, което да стане отлично за релакс. Пловдив се развива като най-важния стопански център на България. Тук има хора с благоприятни условия, изкушени от голфа, които го практикуват интензивно. А с една такава активност несъмнено ще вдигнем още повече имиджа на града.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР