Инж. Алекси Кесяков е кмет на община Челопеч за четвърти

...
Инж. Алекси Кесяков е кмет на община Челопеч за четвърти
Коментари Харесай

Кметът на Челопеч: Всяка година завършваме с излишък в бюджета

Инж. Алекси Кесяков е кмет на община Челопеч за четвърти мандат - от 2003 година насам. Завършил е Минно-геоложкия университет в София. Работил е в " Наван Челопеч " АД, в „ Бивар “ АД – Мездра, в Търговско дружество " Държавен запас " – София. Роден е на 16.09.1970 година Семеен, с три деца.
Г-н Кесяков, какви са достиженията на Вас и екипа Ви през първата половина от сегашния мандат?
Общо взето подобрихме административната дисциплинираност, интензивността на работа в общинската администрация при обслужването на клиенти. Създадохме много документи за нормативната база, с което изпълнихме съвсем всички условия на закона.
А осъществени инфраструктурни планове?
В момента повече акцентираме на подготовката на работни планове, с които да аплайваме, в сравнение с да влагаме в нещо съответно, само че сме завършили новата общинска постройка. Чакаме единствено ЧЕЗ по техните правила да я захранят с ток, с цел да можем да я въведем в употреба. Най-вероятно ще чакаме още към 5-6 месеца, според техните правила.
Защо толкоз дълго?
Такива са им разпоредбите. След като се реализира планът, в границите на 7 месеца те би трябвало да захранят обекта с електрическа енергия, разчитайки че хората бързат и нормално са съгласни да си платят вместо тях цялата процедура и това след това да остане за тях. По закон е обеден грабеж, по този начин да се каже. Само че аз не бързам да се придвижвам в новата постройка и ще изчакам 7 месеца. Ако те до тогава не го създадат, на идващия ден ще си потърся правата в съда. Време е и ЧЕЗ да схванат, че в България има хора, които не са чак толкоз навели глава.
Не се ли притеснявате, че от думите Ви може да възникне някакъв правосъден иск против Вас?
Въобще не ме вълнуват. Аз разясня техните правила и давам мое мнение по въпроса. Ако желаят да излязат с публична декларация и да заявят, че погрешно обмислям или изводите са ми неправилни. Нямам нищо срещу, бих се радвал те да кажат, че не е по този начин. И да го потвърдят. Иначе това ми е мнението за момента и не се опасявам да го кажа. Мен ме съдят и ме подслушват непрекъснато и непрестанно за ред нелепости. Така че още една нелепост в допълнение не ме тормози. Няма никакви проблеми.
От какво беше обусловено преместването на общината в нова постройка?
Това е един от уговорките, залегнали в тактиката за развиване на общината, защото сега в постройката, в която се обитаваме, не дава отговор на нито едно от условията на закона. Тя е с остаряла апаратура и всичко останало. Имаме концепция за по-добра употреба на тази постройка, откакто я освободим. В момента приготвяме процедура за избор на архитект. Ще я реновираме и ще я предадем безплатно на читалището, защото те имат потребност от уголемение и спомагателни пространства. Всъщност по тази причина се наложи да пристъпим към създаване на нова постройка за общинска администрация. Горе-долу това е главното финансово влагане през тази година. Другите са напълно настоящи и регулярни. Нямаме нещо кой знае какво грандиозно, с което да се похвалим. Разчитам обаче в идната година да има.
Какво планирате за тогава?
Надявам се да успеем да стартираме строителството на огромен нов общински басейн. Налага се една смяна на плана, който е подготвен, само че заради условия да може да дава отговор на стандарти за осъществяване на спортни надпревари, би трябвало да създадем някои промени. Надявам се доникъде на годината измененията да са факт, да сме извървели процедурата за социална поръчка и да сме избрали реализатор за строителство.
Начинанието обезпечено ли е финансово?
Разбира се. Направили сме съответния финансов разбор, минали сме през съответните комисии. Търсили сме мнението на специалисти. Одобрено е като инвестиция от страна на Общинския съвет.
На каква стойност е и коя е финансиращата конструкция?
На този стадий общината ще си го финансира, а цената е към 1,5 млн. лева
100% общинско финансиране ли?
На този стадий да, макар че чакаме да получим информация за селските стратегии през 2018 година какво се планува да отворят като благоприятни условия и дали този план ще отговори на условията, с цел да аплайваме.
За да си позволите 100% общинско финансиране, значи финансово общината стои сносно, по този начин ли е?
Благодарение на това, че не обичам парите на общината да се харчат без оптималната успеваемост, осъществяваме една доста добра спестовност в годишен мащаб. Аз не считам, че би трябвало да се харчат всичките пари, които ги има в бюджета, в съответната година. Не съм последовател на по този начин публикуваната процедура измежду сътрудниците. И мога да ви кажа, че предходната година - 2016-та, преходният излишък за 2017-та беше 5 000 000 лева
Ситуацията при вас очевидно не е като при другите ви сътрудници, тъй като при множеството от тях се оформя в края на всяка година дефицит, а вие говорите за остатък, което е необикновено. Как се получава това?
Не е заради персонално мое достижение, а стичане на събитията. Първо, това е в действителност една от най-малките общини в България, с извънредно дребна бройка и с едно обитаемо място. Тоест, разноските за инфраструктура, за администрация и за поддръжка не са толкоз огромни. Да, несъмнено, и чисто данъчните доходи са ни дребни. Но пък имаме щастието на територията на общината да действа едно от най-големите рудни предприятия в България и на Балканския полуостров, благосъстоятелност на канадската компания " Дънди Прешъс Металс ". И защото законът преди 10 години беше изменен, % от концесионното заплащане към страната остава за общините. Затова ние получаваме огромни доходи.
Колко приблизително на година?
Концесионната такса за общината приблизително е отново към 5 000 000 лева И разбирате, че при тези доходи и нежеланието ми да разходвам общински средства без успеваемост, осъществяваме много добра спестовност.
А има ли различен бизнес в Челопеч?
Това е другият проблем, на който диря решение посредством тактика, която развъртвам персонално на този стадий. Надявам се да получа помощ и от другите структури, ангажирани с бъдещето на общината. Наистина ние разчитаме единствено и само на рудодобива в общината и обвързваните с това подизпълнителски действия. Тоест, като затвори рудникът, а той рано или късно ще затвори, от много положително финансово състояние ще изпаднем в другата прекаленост. И защото това няма да стане в околните няколко години, имам шанса с тези средства да подтиквам развиването на различен бизнес, който да замести в бъдеще вакуумът, който ще се появи.
Идеята каква е?
На този стадий към момента нямам съответна концепция. Все още съм в стадий на изследване, защото от 50-60 години главният бизнес в нашия регион е рудодобивът, а село Челопеч постоянно е било миньорско населено място. Нещата са извънредно закърнели, да не кажа изчезнали във всяка друга сфера на стопанската система и това доста мъчно ще се промени. Търся най-хубавата опция, в която с най-малко старания да реализираме най-много средства. Но не мога да кажа изрично на този стадий какъв ще е резултатът. Надявам се да е в най-скоро време.
Но очевидно сте го приели като лична задача?
Аз имам деца, за които желая да има опция да останат да живеят тук, при мен. Да не се постанова да вървят на други места, да не кажа в чужбина. И по тази причина се боря. Тоест, имам и персонален тласък.
Интервю на Анита Чолакова


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Интервю  Кметът на Разлог: Подготвяме за концесия минералния плаж в Баня, само че съм обезпокоен Кметът на Разлог: Подготвяме за концесия минералния плаж в Баня, само че съм обезпокоен  Кметът на Карлово: Общинските лечебни заведения работят във враждебна среда Кметът на Карлово: Общинските лечебни заведения работят във враждебна среда  Кметът на Царево: Заради бавенето с Общ устройствен план са пропаднали най-малко 100 млн. лв. вложения Кметът на Царево: Заради бавенето с Общ устройствен план са пропаднали най-малко 100 млн. лв. вложения  Кметът на Ихтиман: Въртим се в обаян кръг с ел. подстанция и ПСОВ в частен парцел Кметът на Ихтиман: Въртим се в обаян кръг с ел. подстанция и ПСОВ в частен парцел  Кметът на Златоград Мирослав Янчев: Освен да подвигам популацията на протест, по какъв начин другояче да влияя? Кметът на Златоград Мирослав Янчев: Освен да подвигам популацията на протест, по какъв начин другояче да влияя? Интервю Още Кметът на Челопеч: Всяка година приключваме с остатък в бюджета
Инж. Алекси Кесяков е кмет на община Челопеч за четвърти ман...
Кметът на Разлог: Подготвяме за концесия минералния плаж в Баня, Кметът на Карлово: Общинските лечебни заведения работят във враждебна среда Кметът на Царево: Заради бавенето с Общ устройствен план са пропаднали най-малко 100 мл Кметът на Ихтиман: Въртим се в обаян кръг с ел. подстанция и коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Учител ограби гаража на Ромина Тасевска
" Мис България 2010 " година Ромина Тасевска е била обрана в личния й дом. Това заяви самата тя в профила си във фейсбук. Най-нелеп...
Борисов: Всеки ден чувам нови самолети да... Богата стратегия по празниците в Бургас Обикновен водопроводчик пее като Андреа Бо... Европейска комисия ще продължи с проекта си за фосфати в дюн... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 14 декември
Овен Този четвъртък ще имате шанс на любовния фронт. Най-сетне ще обърнете внимание на някой, който толкоз от дълго време се пробва да при...
Атентат в Могадишу, има жертви Тита: Да ти разпилян панела и екрана означ... Известна порнозвезда се самоуби поради киб... Зодиите, за които идната 2018-година ще бъ... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image 63% от българите желаят АЕЦ " Белене "
63% от българите утвърждават изразената от държавното управление подготвеност да строи АЕЦ „ Белене”, а 26% реагират отрицателно на анонса...
Норвежката експедиция на Руал Амундсен дос... Путин ще се кандидатира на изборите като н... Каракачанов с упоритост за осъществяване на тр... " Синята зона " на мръсния въздух  www.expert.bg  Как багажът ви да излезе първи на летището Как багажът ви да излезе първи на летище...  87% от децата в България употребяват интернет 87% от децата в България употребяват интерне...  Само 6% от българите са сключили застраховка онлайн Само 6% от българите са сключили застрах...  Третата линия на метрото ще икономисва 90 хиляди тона нездравословни излъчвания Третата линия на метрото ще икономисва 90...  www.iwoman.bg  Това са обичаните неща на зодиите Водолей, Риби и Везни Това са обичаните неща на зодиите Водолей...  3-те зодии, за които 2018 ще е незабравима 3-те зодии, за които 2018 ще е незабрави...  През 2018 не се връщай при този, който разруши сърцето ти През 2018 не се връщай при този, който р...  Ники Илиев разяснява слуховете за разлъка със Саня Ники Илиев разяснява слуховете за раздял...  http://www.sportlive.bg  Бивш министър председател на Италия: И аз бих освиркал Донарума Бивш министър председател на Италия: И аз бих освирка...  Купа на България НА ЖИВО: ЦСКА - Лудогорец Купа на България НА ЖИВО: ЦСКА - Лудогор...  ЦСКА изиска допинг надзор за мача с Лудогорец ЦСКА изиска допинг надзор за мача с Луд...  Единадесет тима в Европа останаха непобедени дотук Единадесет тима в Европа останаха непо... Интервю Още Кметът на Челопеч: Всяка година приключваме с остатък в бюджета
Инж. Алекси Кесяков е кмет на община Челопеч за четвърти ман...
Кметът на Разлог: Подготвяме за концесия минералния плаж в Баня, Кметът на Карлово: Общинските лечебни заведения работят във враждебна среда Кметът на Царево: Заради бавенето с Общ устройствен план са пропаднали най-малко 100 мл Кметът на Ихтиман: Въртим се в обаян кръг с ел. подстанция и Нови Най-четени Най-коментирани Мъж преби жена на столичен бул., откакто я засече с колата си... 9 0 Кметът на Челопеч: Всяка година приключваме с остатък в бюджета... 17 0 Симеонов скочи на Борисов: Изработи ме, не желая да го виждам!... 76 0 НА ЖИВО: ЦСКА-София - Лудогорец... 57 0 Слави за депутатите: Вместо да подаряват живот, прибират пари... 151 3 Дневен хороскоп за 14 декември 5945 1 Атентат в Могадишу, има жертви 3151 0
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР