Инициативният комитет за изграждане на паметник на Радой Ралин проведе

...
Инициативният комитет за изграждане на паметник на Радой Ралин проведе
Коментари Харесай

Стефан Радев: Общината ще подкрепи идеята за изграждане на паметник на Радой Ралин

Инициативният комитет за създаване на монумент на Радой Ралин организира среща, на която бяха показани концепциите за мястото и самия монумент. Архитект Петър Чернинков осведоми, че предлагането е за градинката при започване на пешеходната зона на " Розова градина “. Художникът Александър Дойчинов предлага да се построи фигура на сатирика от фотография в младежките му години, когато напуща Сливен като предстоящ студент, с куфар в ръка.

" Предстои да се разгласи народен конкурс за изработването на паметника и оповестяване на дарителска сметка за събиране на средства за построяването му “, сподели ръководителят на Инициативния комитет Пепа Генчева. Пред месец март тази година тя е показала концепцията си на Кин Стоянов. През април комитетът е основан публично, а през месец юли се е провела среща, на която е разисквано мястото на паметника с членове на комитета Александър Дойчинов, арх. Петър Чернинков и художника Петър Кънев.

От своя страна кметът Стефан Радев увери, че Инициативният комитет има поддръжката на Община Сливен.

" Инициативният комитет ще има нашата поддръжка – логистична и финансова, с цел да се построи паметника. Всички знаем какво е Радой Ралин за нашата просвета. Надявам мястото да стане знаково и обичано, с цел да засвидетелстваме респекта и уважението си към нашия съгражданин и огромен създател Радой Ралин “, сподели кметът.

" Много ми подхожда, че се предлага паметникът да бъде изображение на фигурата му от една фотография, която е безусловно от излизането му от Сливен в първите му дни като студент в София. Наистина за мен това е извънредно положително решение, тъй като Сливен е градът, от който той е получил безусловно всичко, с цел да направи своята духовна задача през годините. В Сливен той получава и първия си псевдоним – Митко модерното, поради книжарницата на татко му “, сподели Кин Стоянов.

Инициативен комитет:

Пепа Генчева – ръководител, членове - Димитър Митев, Николай Сираков, Веселина Седларска, Антон Николов, Димитринка Петкова, Георги Балулов, Стефан Стефанов, арх. Петър Чернинков, Стефан Кънев, Дора Куршумова, Александър Дойчинов, доктор Васислав Петров, Стефан Христов, Момчил Пантелеев, Тодор Янушев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР