Инициативният комитет, издигнал Румен Радев и Илияна Йотова на президентските

...
Инициативният комитет, издигнал Румен Радев и Илияна Йотова на президентските
Коментари Харесай

Инициатиявният комитет на Радев и Йотова е набрал 87 хил. лв. и след края на изборната кампания

Инициативният комитет, издигнал Румен Радев и Илияна Йотова на президентските избори предходната година, е набрал общо 87 223 лв. за финансиране на акцията и след приключването ѝ, което е в нарушаване на Изборния кодекс. Това демонстрира одитът, осъществен от Сметната палата, на участниците във вота – общо 11 партии, обединения и инициативни комитети.

В документа е записано още, че инициативният комитет е поел отговорности в размер на 53 193 лв. към двама снабдители на артикули и услуги, които са неизплатени към датата на осъществяване на одита (6 ноември 2016 г.). Редакцията се свърза с предизборния щаб на претендентите, откъдето дадоха обещание информация за това по-късно. Установено е и финансиране в размер на 540 лева от юридическо лице в нарушаване на Изборния кодекс.

Другият участник в президентските избори, който е имал неизплатени отговорности към снабдители на артикули и услуги до датата на осъществяване на одита е " Реформаторският блок ". Формацията е имала отговорности в размер на 19 403 лева към 5 доставчика. След датата на показване на доклада на групировката пред Сметната палата 16 469 лв. от тях са били разплатени, се показва в одита.

Участниците в президентската акция през 2016 година са похарчили общо 5 210 643 лв. (вижте графиката долу). Приходите им са в общ размер 5 212 362 лева, като 2 166 физически лица са създали общо 2 187 парични дарения.

От 11-те партии, обединения и инициативни комитети, взели участие в президентския избор, 8 регистрират средства за медийни пакети, които се дават от страната. За медийни пакети са предоставени общо 277 146 лева
При одита са открити 82 физически лица, които са дали или дарили средства за финансиране на предизборната акция в размер над хиляда лв.. По закон даренията от едно физическо лице за дадена политическа мощ не може да надвишават 10 хил.лв. за календарна година. При дарения над 1 000 лв. Сметната палата прави инспекция за сходство сред размера на дарените средства и размера на приходите на лицето. От тези 82 донори за 6 е открито противоречие сред приходите и даренията. От одитната институция обаче означават, че инспекцията е единствено въз основа на бази данни на приходната организация и осигурителния институт. Предвидените в Изборния кодекс източници на информация не разрешават да бъдат проследени данни за приходи от чужбина, за спестявания в банки и други, които е изцяло евентуално съответните лица да имат, показват от Сметната палата.

Всички участници в изборите са спазили условията за общия размер на финансиране и за това приходите и разноските над 1 000 лева да се получават по банков път. Всички са показали в период докладите си за приходите, разноските и поетите отговорности за заплащане в предизборната акция.

Установени са неотчетени доходи от двама участници – непарично подаяние в размер на 1 155 лева на инициативния комитет " Румен Радев и Илияна Йотова " и непарично подаяние за 288 лева на инициативния комитет " Пламен Орешарски и Данаил Папазов ", както и неотчетени разноски от един участник – 288 лв. от Реформаторския блок.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Избори 2016 (316)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР