Инициативният комитет (ИК) за запазване на националния празник на Република

...
Инициативният комитет (ИК) за запазване на националния празник на Република
Коментари Харесай

Инициативният комитет за Трети март пита партиите: Съгласни ли сте това да е националният празник?

Инициативният комитет (ИК) за опазване на националния празник на Република България - 3 март изпрати писмо до партиите в Народното събрание и тези, които са минали прага от 1% на последните парламентарни избори. Това оповестиха от инициативния комитет.

В писмото си те упорстват за ясна позиция във връзка с националния празник и концепциите за неговата смяна, залегнали в измененията в Конституцията на България, които ще бъдат гледани от Народното събрание, както и във връзка с събирането на подписи за референдум с въпроса: „ Съгласни ли сте 3 март да продължи да е националният празник на Република България “.

На 21 септември от инициативния комитет внесоха в Народното събрание съобщение за образуване на подписка за осъществяване на народен референдум. Основният претекст за учредяването на комитета е зародилият обществено-политически спор по отношение на желанията да бъде изменен националният празник на страната. От ИК показват увереност, че толкоз значим въпрос като националния празник би трябвало да бъде решен точно посредством директното присъединяване на жителите.

„ В третия месец от провеждането на подписката имаме всички учредения да считаме, че предлагането за осъществяване на подобен референдум ще набере нужния брой годни подписи и ще бъде импортирано за разискване и решение от народните представители “, обявиха от инициативния комитет.

В писмото от ИК приканват партиите и обединенията ясно и обществено да изразят позицията си към предлагането за осъществяване на този референдум.

Крайният период за внасяне на подписката в Народното събрание изтича на 21 декември 2023 година. В самодейността вземат участие политици, общественици, учени, публицисти, спортисти, представители на неправителствения бранш и публични фигури.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР