ИНИЦИАТИВНИЯТ комитет (ИК) за изграждане на паметен знак в Троян

...
ИНИЦИАТИВНИЯТ комитет (ИК) за изграждане на паметен знак в Троян
Коментари Харесай

Набира сила идеята за паметник на акад. Ангел Балевски в Троян

ИНИЦИАТИВНИЯТ комитет (ИК) за създаване на незабравим знак в Троян на именития ни нашенец, откривател със международна популярност, дълготраен ръководител на Българска академия на науките и почетен жител на Троян акад. Ангел Балевски към този момент има публична регистрация. оповестява troyan21.com

Досега комитетът е съществувал като неофициална група и негова по-раншна заслуга е именуването на една троянска улица на акад. Балевски (и то не коя да е улица, а минаващата през промишлената зона на града и имаща значимо транспортно значение). На учредителното заседание, състояло се на 22 февруари, за ръководител на ИК е бил определен инж. Пенчо Адърски. Отворена е и целева дарителска сметка за набиране на средства за създаване на паметния знак.

„ ТРОЯН има доста персони, с които може да се гордее. Но сякаш акад. Ангел Балевски в някаква степен е подценен и пропуснат “, показа членът на ИК инж. Васил Радойчевски. Голямата цел е в града ни да има незабравим знак за акад. Балевски, а по отношение на градската 150-годишнина на Троян, която означаваме през 2018 година, ИК е получил цялостната поддръжка на Община Троян за тази самодейност.

СПОРЕД решение, взето на учредителното заседание на ИК, има единогласие и за мястото на бъдещия незабравим знак – пред административната постройка на „ Елпром Троян “, против емблематичния Пачов мост и в самото начало на ул. „ Акад. Ангел Балевски “ (поземлен парцел с идентификатор 73198.507.577 по кадастралната карта на Троян), за което притежателите на парцела би трябвало да дадат свое нотариално заверено позволение. От управлението на „ Елпром Троян “ обявиха пред Т21, че се солидаризират с концепцията и ще поддържат реализацията й; преди дни обаче в диалог по телефона ръководителят на ИК господин Адърски ни посочи, че решението за мястото на паметника не е годно и предстояло публично разискване, на което ще се търси някакъв различен вид, за какво – не се разбра.

ЯСНОТА има и по визията на паметника – победило мнението, че паметна плоча, каквито били първичните планове, няма да е задоволително и почтено за акад. Ангел Балевски и именитият ни съгражданин би трябвало да бъде зачетен с релефно изображение. Инж. Радойчевски добави, че откритата дарителска сметка има и задачата да съобщи необятната социална поддръжка на концепцията.

Дарителската банкова сметка е:
„ Инвестбанк “ АД
IBAN: BG91IORT80485089447300
BIC: IORTBGSF
Счетоводна сметка: 173710000894473001
Клиент: ИК за слагане на незабравим знак на акад. Ангел Балевски
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР