Инициативата Образование на бъдещето представя серия от събития с професионалисти,

...
Инициативата Образование на бъдещето представя серия от събития с професионалисти,
Коментари Харесай

Инициативата Образование на бъдещето представя серия от събития с професионалисти, експерти и практици

Инициативата " Образование на бъдещето " показва серия от събития с експерти, практици, специалисти освен от сферата на образованието, само че и от света на развиването на специалностите. Това сподели учебният посредник Атанас Атанасов в предаването " Човекът на фокус " на Радио " Фокус "

Първото събитие от самодейността – " От класната стая до света на АІ ", се организира през декември и е отдадено на изкуствения разсъдък и образованието. Второто събитие е извършено на 16 януари и е отдадено на тематиката по какъв начин да подготвим младежите за провокациите на цифровата епоха.

" В зародиша на нашата самодейност беше да признаем и да сложим на напред във времето тези необикновено бързи промени, които се случват както в нашето всекидневие, по този начин и в света на специалностите. За да доближи повече публичност тематиката и основните умения, които са част от образованието на бъдещето, взехме решение да предизвикваме такива полемики ", описа Евгения Пеева.

Основните умения на бъдещето са свързани преди всичко със способността за аналитично мислене и разбор на информацията. " Трябва да умееш да поставяш под въпрос информацията, която идва към теб, знанието, което ти се дава от разнообразни източници, да можеш да се аргументираш за отговорите, които даваш, и надлежно да търсиш солидни причини от отсрещната страна ", изброи тя.

Друг основен аспект са уменията за взаимоотношение с други хора – за дейно другарство, за работа в екип, за социално-емоционална просветеност. 

Третият вид умения са свързани с намирането на посоката на развиване и задачите на човек. " Младите хора през днешния ден имат вроденото предпочитание да бъдат независими и се усещат доста по-свободни да вършат своите избори, само че и постоянно са доста по-дезориентирани ", добави Евгения Пеева. 

По думите ѝ непрекъснатата съгласуваност с екранните устройства въздейства доста на способността на младежите да бъдат фокусирани и да се задълбочават в избрани процеси и действия. " Всички знаем, че с цел да си същински добър в нещо, би трябвало да имаш миг на отделяне, където си напълно замислен в своята активност. Невронауката, която ни споделя по какъв начин действително мозъците учат, развиват се и образуват нови невронни връзки, демонстрира, че допаминът – този невротрансмитер, който се генерира, когато имаме такива бързи " награди ", ни оказва помощ да сме фокусирани за малко време, само че не ни оказва помощ, когато имаме потребност да се оправим със обстановки на неопределеност, на неустановеност и да изследваме вероятни решения за нашите провокации. Затова за младите е доста значимо да упражняват своята опция да се оправят и с несигурността и фокуса си за по-дълго време ", изясни Пеева. 

По думите й, развиването на функционалните умения на учениците може да се случи единствено с нови способи на образование. " Няма по какъв начин да продължаваме с способ, в който учителят стои в центъра, а учениците просто попиват информация и познания, които учителят им предава. Това изисква по-интердисциплинарен метод и взаимоотношение сред учителите по разнообразни предмети, които да си сътрудничат както за общи тематики, в които учениците могат да виждат взаимовръзките. Ключов детайл е и планово основаното образование ", добави Пеева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР