Инициативата на Yettel и Бизнес парк София за събиране на

...
Инициативата на Yettel и Бизнес парк София за събиране на
Коментари Харесай

Зелена инициатива на Yettel и Бизнес парк София събра над 400 кг електронни отпадъци

Инициативата на Yettel и Бизнес парк София за събиране на електронни боклуци събра общо 403 кг устройства. В акцията се включиха чиновници на разнообразни компании в Бизнес парк София и поданици на столичния квартал „ Младост “. Целта на акцията, почнала като вътрешна самодейност на чиновниците на Yettel от централния офис, е да увеличи осведомеността по тематиката за вярното събиране на електронния боклук и да ангажира с идеята допустимо най-вече хора. Впечатляващото количество излязла от приложимост техника бе събрано единствено в границите на близо месец в края на предходната година. Споделящите зелените хрумвания участници предадоха за преработване дребни електроуреди като смарт телефони, таблети, преносими компютри, смарт аксесоари, клавиатури, мишки, кабели, акумулатори и даже детски играчки с електронни механизми.

Специалната апаратура за събиране на остарели електронни устройства беше ситуирана на разнообразни места в Бизнес парка с апел всеки, който има потребност да се освободи от неизползваема техника, да я слага в контейнерите. Освен че предотвратява попадането на електронни боклуци в природата, акцията предизвиква и устойчивия метод на живот и преработването. Резултатите от тази самодейност са положителният образец, който демонстрира, че компании от разнообразни промишлености като Бизнес парк София, Yettel, Pernod Ricard и Kyndryl могат да се обединят с локалната общественост и дружно да подобрят общата среда.

„ Темата за електронните боклуци и това по какъв начин да предотвратим попадането им на сметищата е основна за Yettel. Това, което научихме от последните години работа по този проблем е, че от ден на ден хора знаят, че електрониката не би трябвало да се изхвърля дружно с общия боклук. Пред всички тях обаче стои предизвикването да намерят място, в което остарялата им техника да приключи потребния си живот. С тази самодейност успяхме да дадем елементарно и налично решение точно на това предизвикателство за всички компании от Бизнес парка, както и за хората, живеещи в квартал Младост. Видяхме, че хората в действителност се вълнуват от тематиката, само че въпрос, който постоянно сами си задават, е и какво тъкмо е и какво не е електронен боклук – явен знак, че напъните ни в тази посока би трябвало да продължат “, разяснява Маргита Колчева, старши консултант „ Устойчиво развиване “ в Yettel.

„ Приятно ни изненада огромният интерес от фирмите. Те предадоха остаряла техника, която до този миг беше складирана в офисите без ясна концепция по какъв начин да се освободят от нея по безопасен за природата метод “, сподели Екатерина Радева, началник на отдел „ Специални планове и ESG начинания “ в Бизнес парк София.

Активацията е част от поредните старания на Yettel да подтиква виновното отношение на обществото към природата заради нуждата от преработване на софтуерните устройства, които се разграждат с години при попадане в природата. При погрешно ръководство, електронният боклук крие опасности за човешкото здраве, тъй като може да отдели токсични субстанции в почвата, водата и въздуха. В същото време при преработване част от металните детайли могат да се вложат в нови артикули и по този начин да се употребяват още веднъж, без да вредят на природата. От компанията припомнят тревожната статистика, че електронните боклуци са най-бързо растящите типове боклуци в света и над 80% от тях не се рециклират.

Грижата за околната среда и тематиката за преработването са заложени в тактиката за стабилно развиване на Yettel. Телекомът към този момент предприе редица стъпки в тази посока, като да вземем за пример да дава гратис три години гаранция за всеки смарт телефон за удължение на техния живот.  

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР