Инициативата е на Сдружение МИСИЯ ГРАДЕЖ“ и се реализира със

...
Инициативата е на Сдружение МИСИЯ ГРАДЕЖ“ и се реализира със
Коментари Харесай

Пътуваща експозиция под наслов „Една обикновена изложба за добрия пример на будния дух“ бе открита във Видин

Инициативата е на Сдружение „ МИСИЯ ГРАДЕЖ “ и се осъществя със съдействието на Държавен списък – Русе, в партньорство с Община Видин и Държавен списък – Видин. Изложбата е отдадена на годините на ръководство на инж. Кирил Старцев, кмет на град Русе в интервала 1934-1944 година, който е бил командирован в нашия град, с цел да помогне в спешната обстановка след огромното наводняване през 1942 година

На формалното разкриване на събитието във фоайето на Държавен списък – Видин участваха Борислав Българинов – ръководител на Сдружението, Емилиян Енчев - секретар на Общината, Светлана Кръстева – шеф на видинския списък, представители на държавни и културни институции и жители.

Експозицията показва по-различен прочит на историческите свидетелства от времето на ръководство на инж. Старцев, съхранени във фондовете на Държавен списък – Русе. През месец ноември 2022 година тя е показана и в Народното събрание.

В изявлението си Българинов означи, че инж. Старцев е роден в нашия край, в град Белоградчик и хора като него са управлявали освен с мисълта за основаване на по-добра среда за живеене, само че и за възпитаване в морални полезности, служели са за образец на жителите със своята работа и държание.

По мотив откриването на експозицията Емилиян Енчев сервира поздрави от името на кмета на Община Видин доктор Цветан Ценков. „ Тази нетрадиционна галерия ни дава опция да се срещнем с делата на един човек, който е кметувал с визия за бъдещето на град Русе. Това за нас е един ярък образец, който би трябвало да бъде като насочна точка и да се опитаме да се доближим до него “ – сподели Енчев. Той акцентира, че в това време, когато Старцев е бил градоначалник на Русе, Видин също е имал емблематичен кмет – доктор Бърни Бончев. Делата, съграденото и концепциите на управленци като тях и в този момент, век по-късно ни впечатляват и не престават да въодушевяват. Благодарение на своя управническия опит и съобразителност, Кирил Старцев способства за бързото възобновяване на Видин след нанесените вреди от наводнението.

Видинчани могат да посетятпътуващата изложбадо 28 април. Тя е попълнена с забавни документи и фотоси от фонда на видинския списък, които демонстрират наводнението и атмосферата през интервала, в който Кирил Старцев е бил командирован във Видин.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР