Инициатива за връщане на оборотните стъклени бутилки от бира стартират

...
Инициатива за връщане на оборотните стъклени бутилки от бира стартират
Коментари Харесай

Съюзът на пивоварите с нова инициатива за връщане на стъклени бутилки от бира

Инициатива за връщане на оборотните стъклени бутилки от бира започват фирмите от Съюза на пивоварите в България (СПБ). Новата акция „ Върни ме “ е част от непрекъснатата грижа и отговорност на промишлеността към опазването на природата. За това оповестиха от браншовата организация по време на годишния Пролетен бирен салон, който се организира в София. По традиция събитието, отбелязващо началото на летния бирен сезон, събра медии, представители на научните и бизнес среди, актьори, мениджъри на пивоварните компании у нас и фенове на пенливата напитка.


По време на бирения салон бяха изнесени забавни обстоятелства за методите и значимостта на преработването на първични материали. През 2021 година в Европейския съюз са рециклирани към 74% от стъклените бутилки за бира, което е впечатляващо достижение. Това значи, че почти 11.6 милиарда стъклени бутилки са модифицирани и употребявани наново. През последните години в България общо са рециклирани 83 на 100 от стъклените опаковки. През предходната година на пазара у нас са пуснати към 33.5 милиона стъклени бирени бутилки за многократна приложимост с общо тегло над 11 650 тона. Значението на оползотворяването на опаковките ще продължи да нараства в подтекста на кръговата стопанска система и пестенето на запаси.

Ето за какво самодейността „ Върни ме “ има дълготрайни упоритости, като тази година ще се организира в над 10 000 търговски обекта в цяла България. Всеки от тези обекти ще има на витрината си стикер със знака на акцията, който ще служи като ориентир за потребителите къде и по какъв начин могат да върнат стъклените си бутилки от бира. Кампанията е част от тактиката за стабилно развиване на българските пивовари. Целта е да се увеличи събираемостта на стъклените бутилки, които могат да се употребяват неведнъж в индустриалния развой. Повторната им приложимост икономисва въглеродни излъчвания, запаси и сила, което спомага за опазването на околната среда. С самодейността се връщаме към положителната остаряла процедура да връщаме празните бирени бутилки за многократна приложимост и в дребните квартални бакалии.

Механиката на акцията „ Върни ме “ е всяка събрана бутилка в магазините да се връща назад в пивоварните, с цел да бъде употребена още веднъж в индустриалния развой. Бутилките минават през разчистване и стерилизация, както и разбор на стъклото, преди да влязат още веднъж в произвеждане.,,На всеки стадий от бутилирането индикаторите на бутилките доста строго се наблюдават, с цел да се дефинира равнището на устойчивост и качества на стъклото. При вярно предпазване стъклените бутилки резервират свежестта, аромата и усета на бирата за дълъг интервал от време и се смятат за класика в бирената просвета. “, означи технологът Атанас Атанасов - специалист с интернационален опит в пивопроизводството.


Освен това, използването на оборотни стъклени бутилки има и зелен резултат, защото може да понижи до 10 пъти замърсяването на въздуха. Според статистиката многократните бутилки пестят към 70-80% от електрическата сила, нужна за производството на нови. Използването на 1 звук стъклени бутилки за многократна приложимост икономисва почти 315 кг СО2.

Кои бутилки вземат участие в акцията?

В акцията вземат участие единствено оборотни стъклени бутилки от бира, които на етикета си са обозначени със знака на акцията „ Върни ме “. Това са всички стъклени бутилки от бира за многократна приложимост. Бутилките за еднократна приложимост, тъй наречените необоротни бутилки, не вземат участие в акцията. Те следва да се изхвърлят в контейнерите за разделно събиране на стъкло, с цел да бъдат рециклирани.


,,За Съюза на пивоварите акцията „ Върни ме “ е доста значима, защото с противоположното изкупуване на бирените бутилки за многократна приложимост се предизвикват практиките на кръговата стопанска система и въвеждането на системи за връщане на амбалажа, наричани,,депозитни системи “ или DRS “, разяснява Ивана Радомирова, изпълнителен шеф на СПБ. Тя добави, че сега Европейският парламент преглежда нов Регламент за опаковките и отпадъците от опаковки, съгласно който до 2030 година най-малко 10% от пусканите на пазара опаковки за бира би трябвало да са за многократна приложимост. Общо за всички типове стъклени бутилки следва да се реализира 75% преработване, а във всяка опаковка би трябвало да се влага рециклиран материал. Предвижда се и депозитните системи за назад изкупуване на опаковки от бира, безалкохолни питиета и бутилирани води също да станат наложителни.

Стъклото се рециклира стопроцентово и може да бъде употребявано наново под друга форма. Важно е да не изхвърляме стъкления амбалаж измежду природата, защото той не се разгражда по натурален път в резултат на естествени или климатични условия. Когато попадне в околната среда, стъклото може да остане там за идващите 1 000 000 години. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР