Ingenuity“ оцеля на Червената планета почти 1000 дниНАСА съобщи, че

...
Ingenuity“ оцеля на Червената планета почти 1000 дниНАСА съобщи, че
Коментари Харесай

Първият хеликоптер на Марс осъществи своя последен полет

„ Ingenuity “ оцеля на Червената планета съвсем 1000 дни

НАСА заяви, че нейният дребен роботизиран хеликоптер „ Ingenuity “, който през 2021 година стана първият летателен уред, постигнал полет с мотор на друга планета, към този момент не може да лети, поставяйки завършек на задачата си на Марс.

Според формалното изказване, по време на последния си полет на 18 януари хеликоптерът е изгубил контакт с марсохода, от който излетя за първи път през 2021 година, предава Нова тв. 

След дебютния полет на Ingenuity през април 2021 година представителите на НАСА приветстваха достижението на зареждания със слънчева сила хеликоптер като подобен, който ще помогне да се проправи пътя за нов режим на въздушно проучване на Червената планета и други дестинации в Слънчевата система.

Успехът на хеликоптера в ранните демонстрационни полети му завоюва по-водеща роля на Марс, помагайки за разузнаването на задачите за местоположението на марсохода Perseverance с дребната си вградена камера. Хеликоптерът е оживял съвсем 1000 марсиански дни, което включва и студените зимни сезони на планетата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР