Информирам българските граждани, всички партии от българския парламент и външните

...
Информирам българските граждани, всички партии от българския парламент и външните
Коментари Харесай

Мария Габриел: Аз няма да сложа подписа си под меморандума, предложен от ПП-ДБ

Информирам българските жители, всички партии от българския парламент и външните ни сътрудници, че аз няма да сложа подписа си под по този начин наречения меморандум, препоръчан от ПП-ДБ. Това разгласи на брифинг в Министерство на външните работи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Тя съобщи, че съгласно нея препоръчаният меморандум нарушава Конституцията и съставлява тотално неспазване на фундаменталните правила на демокрацията.

" Търпеливо и съзнателно не разясних предложенията за ротация, както от премиера Николай Денков, по този начин и от ПП-ДБ. Достатъчно дълго слушах коя е подобаващата позиция за Мария Габриел и по какъв начин би трябвало да се случат нещата. Чух концепция да си сменим местата и екзотиката за още едно министерство, с цел да има за всички място. Няма да подпиша така наречен меморандум. Всичко си има граници. Не одобрявам страната да се ръководи при тотално неспазване на фундаментални правила на демокрацията ", сподели Габриел.

Вицепремиерът съобщи, че е уведомила за решението си по отношение на меморандума посланиците на страните от Европейски Съюз и Съединени американски щати и се разгласи срещу концепцията Министерство на външните работи да бъде поделено на две, тъй като " България би трябвало да приказва с един глас ".

Според нея предлагането на ПП-ДБ допуска страната да бъде разграничена сред двете обединения, а регулаторите, правосъдната система, службите и контролните органи да бъдат поделени, което може да докара до политическото им преодоляване.

" Текстовете ясно сочат, че всъщност документът предлага две политически сили да се спогодят в безусловно несъгласие на конституцията, демокрацията и европейската процедура. Всеки закон, обвързван с избор на регулатори и контролни органи, съдържа ясни правила и условия за съответната служба.
Меморандумът влиза в несъгласие с българската конституция, а тя за мен е главно управително начало на правовата страна и наредбите ѝ се съблюдават абсолютно.

Намирам меморандума като ултиматум и опит да променяме закони съгласно партийните си ползи, а по-подробен прочит демонстрира една цел – политическо преодоляване на самостоятелната правосъдна система. Меморандумът е опит за политическа търговия, съобщи Габриел.

Тя разяснява някои от предложенията по-подробно. 

„ Съдебната промяна несъмнено е приоритет, само че по този начин препоръчаният документ е ясно, че всички амбициозни цели мъчно могат да бъдат реализирани в границите на 9 месеца, това е стратегия за цялостен управнически мандат “, сподели вицепремиерът и добави: „ За службите задавам въпрос: Какво постанова тези промени и за какво е закрепен този период до юни 2024 година, който съответствува с избора на членове на Европейски парламент.

За електронното ръководство – не е ясно какво постанова тази амбициозна активност в границите на идващите 9 месеца.

Действащият министър на МЕУ се движи с защита, вследствие на закани и напън от народни представители. Заплахите са за напън за публични поръчки. 

За Комисия за защита на конкуренцията – предлага се законът да се трансформира всякога според от това от какъв брой партии се състои обединението, която ръководи. Това е жестоко проявление на демократичните полезности на обществото. 

За външната политика – черно на бяло е документирано, че външната политика ще се води на два гласа. За мен външната политика се базира на националните ползи и националните цели. “

„ Така нареченият план на меморандум е направен с небосвод до декември 2024 година, само че за интервал от 4 година и аз не разбирам на всеки 9 месеца ли ще се подписват меморандуми. Огромна част от управническата стратегия – еврозона, стопанска система, опазване на здравето, енергетика липсват от този меморандум. Те по-малко ли значими ще бъдат за ръководството на страната през този интервал? “, попита Габриел. 

Накрая Габриел подсети, че съглашението и управническата стратегия, по която и в този момент държавното управление работи, бяха направени взаимно от двете обединения. Документ, създаден единствено от едната страна и изпратен на другата, не цели реализиране на единодушие.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР