Информирахме руския патриарх Неофит за кончината на патриарх Неофит, писмото

...
Информирахме руския патриарх Неофит за кончината на патриарх Неофит, писмото
Коментари Харесай

Митрополит Йоан: Руският патриарх само е уведомен за смъртта на патриарх Неофит

„ Информирахме съветския патриарх Неофит за кончината на патриарх Неофит , писмото има осведомителен темперамент “. Това сподели в изявление за предаването „ Тази заран “ Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който през вчерашния ден беше определен за краткотраен наместник-председател на Светия синод.

Тленните му остатъци ще бъдат изложени за поклонение в „ Св. Александър Невски “

На останалите православни църкви е изпратен и редът за опелото на 16 март. Досега наличие на погребението са удостоверили вселенският патриарх Вартоломей, сръбската, македонската и албанската църкви.

Обявени са два дни на народен печал - петък и събота

Относно възможното наличие на съветския патриарх Кирил митрополит Йоан разяснява: „ Той е патриарх, той е измежду всички патриарси и това, че сега е оня огромен шок с войната сред два православни народа – съветския и украинския, е нещо, което тежко се претърпява. Затова и направихме уведомително писмо “.

Задачата на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан е точно да провежда погребението на патриарх Неофит . Той подсети, че след няколко дни – на 19 март, Светият синод ще избере наместник-председател, който би трябвало да провежда избора на нов патриарх.

Когато патриаршеският трон овдовее, Светият синод краткотрайно се управлява от старшия по митрополитско служение член

На въпроса дали първо ще бъде определен митрополит на Сливенската епархия той разяснява, че такава е била практиката при избора и на патриарх Кирил, и на патриарх Максим, когато също е имало овдовели епархии.

Решението ще е на Светия синод, акцентира краткотрайният наместник-председател.

Проследете в нашия онлайн репортаж какво се случва след кончината на патриарх Неофит:

Проследете онлайн какво се случва след кончината на главата на БПЦ
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР