Информирах протестиращите, че правителството прави възможното да съдейства за увеличаване

...
Информирах протестиращите, че правителството прави възможното да съдейства за увеличаване
Коментари Харесай

Социалният министър се среща с протестиращи от КНСБ

Информирах протестиращите, че държавното управление прави вероятното да спомага за увеличение на приходите. Това съобщи министърът на труда и обществената политика Бисер Петков пред публицисти, съобщи БГНЕС.

Петков изясни, че в Министерски съвет е приел декларацията на протестиращите от името на държавното управление. В нея от КНСБ са сложили настояванията си за по-значително нарастване на работните заплати, по-високи приходи за работещите.

„ Информирах ги, че държавното управление прави вероятното посредством инструмента, който има, точно минималната работна заплата, да спомага за увеличение на приходите. Излязох от съвещание на НСТС, с цел да се срещна с протестиращите. На съвещанието на НСТС се разискват проектобюджетите за 2018 година, където е заложен растеж на минималната работна заплата от 460 на 510 лева, т.е. с над 10% “, сподели Бисер Петков.

Той съобщи, че е удостоверил, че това е един от целите в управническата стратегия на държавното управление и този приоритет посредством бюджета на страната намира своите проекции и за работещите в обществения бранш, където също е планувано 10% нарастване на заплатите.

Относно настояването на КНСБ за 100 лева нарастване на заплатите в обществения бранш и дали това е допустимо. Петков посочи, че не мисли, че по подобен метод на калпак би трябвало да се усилват заплатите. „ Говорим за приблизително нарастване, не мога да настоявам за всички браншове. За бранша, който давам отговор, е очакван ресурс-9 млн. и 400 хиляди лева, който ще разреши приблизително 10% нарастване на заплатите, за работещите в организациите “, уточни Бисер Петков.

Той добави, че в плана на бюджета на ДОО се предлага нарастване на някои от заплащанията, които се фиксират със закона на бюджета, като компенсацията за развъждане на дете сред 1 и 2 години, минималния размер на компенсацията за безработица.

В плана на държавния бюджет е планувано нарастване на размера на месечните фамилни помощи за развъждане на деца. С ресурса, с който разполага страната, се прави вероятното да се употребяват най-ефективно тези обществени запаси, увери отрасловият министър.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР