Информацията стана ясна след проведен разговор между областния управител Анатоли

...
Информацията стана ясна след проведен разговор между областния управител Анатоли
Коментари Харесай

Близо 20 000 лв. за ремонт и почистване на седем военни паметника в област Русе

Информацията стана ясна след извършен диалог сред регионалния шеф Анатоли Станев и представители на Министерството на защитата.

Според Станев сходни действия неимоверно способстват за съхраняването и предаването на паметта за хората, дали живота си в името на това да видят обединена и просперираща България, като в същото време са и основен фактор за възпитанието на младите в родолюбие. „ Във времена на разделяне и размити идеали имаме все по-силна потребност от това да си напомним подвига и заветите на нашите предшественици “, разяснява още регионалният шеф.

Осигурените средства доста надвишават междинната стойност за страната, която възлиза на към 12 000 лв.. На процедура региона се подрежда на четвърто място в България по предоставени финансови средства за тази цел. Повече средства ще получат единствено областите Ямбол, Софийска и София-град. Парите в района ще бъдат разпределени сред пет общини – Ветово, Две могили, Сливо поле, Русе и Ценово, като те ще им бъдат преведени в най-кратки периоди от централния бюджет. На територията на община Ветово ще бъдат ремонтирани два паметника – в самия град и в село Кривня. Единият увековечава паметта на починалите в Балканската и Първата международна войни, а другият на отдалите живота си във войните в интервала 1885 – 1918-а. Общата стойност за ремонта на двата паметника възлиза на 5400 лв.. В община Две могили ремонт ще бъде осъществен на паметника на починалите за родината, намиращ се в село Кацелово. За него са планувани 2700 лв.. За 1800 лв. ремонт ще бъде изработен и ремонт на паметните плочи на починалите в Първата международна война, Балканската и Междусъюзническата войни от село Малко Враново, община Сливо поле. Най-много средства са обезпечени за ремонт и разчистване на Мемориала на починалите във войните в село Ценово. Предвидената сума възлиза на 5700 лв.. В община Русе също ще бъдат ремонтирани два паметника. Става дума за паметниците на починалите в Балканската и Първата международни войни в Мартен и Николово. Осигурените средства за двата паметника са в размер на 4000 лв., като над половината от средства или 2500 лв. ще отидат за паметника в Мартен, който е в по-лошо положение. Решението на Министерския съвет, както и приложението към него, в което са упоменати всички монументи в страната, които ще бъдат ремонтирани, към този момент са налични и могат да бъдат открити в държавната система за правна информация.

Припомняме, че предложенията за ремонт на военни монументи в Русенско бяха прегледани по време на съвещание на Постоянно настоящата междуведомствена регионална комисия в тази сфера през предходната година. Осигуреното финансиране е в следствие от положителното взаимоотношение сред всички институции на районно, локално и национално равнище.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР