Информация за Свети Четиридесет мъченици (Младенци)Прочетете ощеЦърквата почита на този

...
Информация за Свети Четиридесет мъченици (Младенци)Прочетете ощеЦърквата почита на този
Коментари Харесай

Днес почитаме Свети Четиридесет мъченици

Информация за Свети Четиридесет мъченици (Младенци)
Прочетете още
Църквата уважава на този ден 40-те боеца от арменския полк в гр. Севастия, които след жестоки мъчения умират за своята религия по време на преследванията на християните от император Лициний (IV в.).

Празникът е прочут още като Четиридесет мъченици Севастийски, Свето четирси, Св. четиресе, Младенци.

Обреди и обичаи

С този ден е обвързвано националното поверие, че слънцето се обръща към лято, времето се затопля и излизат всички буболечки, змии и гущери от дупките си.

На празничната софра се поставят 40 червени чупиш, пълнени с фасул, а също и 40 сарми с ориз. Наливат се 40 чашки с вино и 40 с ракия. Изяждат се 40 залъка и се изпиват 40 глътки вода. На този ден стопанинът засява 40 корена и всичко се хваща.

Сред обичаите на празника главно място заема обредното преследване на змии и гущери. Предпазващо значение имат всички дейности в този ритуал - паленето на огньове, прескачането им, удрянето по стоманени предмети и наричането: " Бягайте, змии и гущери, на 40 разкрача ".

Поверия

На този ден не би трябвало да се провлачва конец, с цел да не се въдят змии и не се загатва името на влечугите.
Поверия
На този ден не би трябвало да се провлачва конец, с цел да не се въдят змии и не се загатва името на влечугите

Вярва се, че на този ден слънцето „ се обръща ” към лятото, а Господ забива 40 или 140 нажежени шиша в земята и я затопля. Вярва се още, че на този ден се разсънват и излизат от зимните си леговища змии, гущери и буболечки. Ето за какво в ранното утро на Си светци всяка господарка ще премете къщата и двора си, ще възпламени събраната боклук, а след това цялото домочадие прескача огъня три пъти и се опушва с него. Това се прави с цел да се предпазят от захапване на змии през лятото.

Извършват и обредно преследване на змии и гущери, като се подвига звук из двора с удряне на тенекии и на маши и с крясъци: „ Бягайте змии и гущери на 40 разкрача ”. Пак за предотвратяване от влечугите на този ден не би трябвало да се загатва името им и да се провлачва конец, тъй като той прилича змия. В Западна България, където назовават празника „ Младенци ”, майките изпичат 40 дребни хлебчета с форма на кукла и наричани „ кукли ”, „ младенчета ”, „ младенци ”.

Там почитат този ден за предотвратяване на децата от Баба Шарка или „ сипаницата ”, която си показват като три остарели грозни дами. Хлебчетата дупчат с масур „ с цел да не се дупчат лицата на децата ” и намазани с мед ги раздават по съседските къщи, с цел да „ бъде Баба Шарка богатства ”, да не се разболяват децата. В Родопско изпичат и раздават „ тенурки ” - тънки пшеничени питки, намазани с мед, „ за болестчиците ”. В Никополско хлебчетата са с формата на пиленца и се назовават „ светийчета ”.

В Западна България има вярване, че волът е наобиколен с 40 пояса, където се крие силата му. На „ Младенци ” той свалял поясите си и по тази причина не би трябвало да го впрягат. На този празник се правят и други дейности, свързани с цифрата 40. На трапезата дамите подреждат 40 постни сарми или пълнени чушки с ориз, а мъжете изпиват по 40 чаши /глътки/ вино или ракия. Събират и варят 40 охлюва или рака, които изяждат. Всяка стопанка засява 40 стръка цветя, посява 40 гнезда картофи, бодва 40 клончета в земята, тъй като навсякъде е публикувана вярата, че всичко, засадено на този ден се хваща и пониква. 
Рано сутринта майките извеждат децата си на моравите и се търкалят 40 пъти за здраве. По пътя назад към дома събират 40 „ живи ” пръчки - лескови клончета и ги носят на тил, да не ги боли кръстът. Вярва се, че змия, убита на „ Свети четирсе ” има магическа мощ. В главата й засаждат босилек и се споделя, че той ще придобие лековита мощ. Мома, закичена с подобен босилек, няма да я ловят уроки и вълшебства.
В Тракия на този ден момите извършват доста забавен бит – „ светого ”, с който алегорично вкарват пролетта в селището. Девойките се събират се в една къща и вършат кукла от кросно на тъкачен стан. Обличат я в булченски облекла, на главата й поставят алено покривало. Момите поставят по този начин приготвената кукла на шейна и с нея обхождат селото, минават край свещени могили с вековни дъбове, край аязми и оброци. Накрая отиват на реката и скапват куклата, измиват кросното и се плискат с вода. Чрез този обред бъдещите невести желаят да обезпечат здравето и плодовитостта си.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР