Информационно обслужване има технологично решение, което да елиминира създадения хаос

...
Информационно обслужване има технологично решение, което да елиминира създадения хаос
Коментари Харесай

Проф. Хинков: Идеалният вариант е и лекарят да вижда наличността на медикаментите

Информационно обслужване има софтуерно решение, което да отстрани основания безпорядък при издаване на електронни предписания за антибиотици и медикаменти за диабет. Това стана ясно от извършеното през днешния ден изключително съвещание на отрасловата парламентарна здравна комисия, по време на която бе изслушан и министър проф. Христо Хинков, съобщи кореспондент на БГНЕС.


“По-тежък въпрос е обезпечаването на опцията лекарите да виждат наличностите на медикаментите по аптеките. Трябва разискване с търговците на едро, с цел да се види какво има в складовете. Това е идеалният вид ”, съобщи министърът на опазването на здравето в отговор на въпрос на БГНЕС дали лекарите ще могат да виждат наличностите на медикаментите преди да ги изпишат. За тази опция приканват общопрактикуващите лекари.

Министърът на опазването на здравето разяснява, че идеалният вид е лекарите да виждат какво е налично в аптеките. " Това беше обсъждано на комисия, да се знае какво влиза и излиза от страната. Принципът, който би трябвало да се съблюдава обаче е, че това, което изписва лекаря би трябвало да се получи от пациента. Пациентът, отивайки в аптеката би трябвало да получи тъкмо това нещо, което лекарят е решил, че ще е нужно за неговото лекуване ”, сподели още проф. Христо Хинков.

Хинков разясни, че във връзка с незабавната помощ могат да се издават и хартиени предписания, а дигитализацията върви напред.

" По отношение на дигитализацията вървим напред с изчистване на проблемите ”, сподели още Хинков. Той разясни, че от идната седмица би трябвало да бъде решен въпросът с кодовете, с цел да може този код, който изписва лекарят да бъде същият, който се вижда в аптеката.

“С смяна на наредбата ще бъдат отстранени и други проблеми ”, разяснява здравният министър. Той акцентира, че няма да има гратисен интервал, в който да се употребява хартия в различен случай с изключение на в този със незабавната помощ.

За част от проблемите сме намерили софтуерно решение дружно с Министерство на здравеопазването - за избрани кодове на медикаменти от еднакъв производител от една и съща опаковка. Очакваме решението на министъра на опазването на здравето да внедрим и да пуснем в оперативна употреба тази функционалност, изясни Ивайло Филипов, член и изпълнителен шеф на Информационно обслужване след съвещанието на здравната комисия.


В четвъртък сме подали информация към Министерство на здравеопазването, че сме подготвени с софтуерното решение и чакаме от тяхна страна позволение за използване на новата функционалност в системата. Системата е създадена от “Информационно обслужване ”, само че е благосъстоятелност на страната в лицето на Министерство на здравеопазването. Ние не можем да вършим несанкционирани придвижвания във връзка с която и да е функционалност, още повече когато става дума за здравна система, която се употребява за лекуване на пациенти, добави Филипов.

Той изясни, че във връзка с анулираните предписания има доста понижаване на %. " Първият ден е 11%, а през вчерашния ден, в неделя, 2%. Това демонстрира единствено едно - когато има резистентност при взимане на решенията и когато минат няколко дни, и се водят диалози, и се дискутират обществено въпросите, се намира решение ”, счита Филипов.

Общопрактукуващият доктор доктор Гергана Николова изясни, че през миналата седмица всеки пациент се е прибирал, с цел да му бъде сменена лечението. “Няколко пъти чух, че не е необходим обзор. Трябва да има обзор и да бъде потвърдено, че този пациент има потребност да му бъде изписан антибиотик. Що се отнася до електронното опазване на здравето, аз би трябвало да мога да издавам и бяла рецепта, да кажем, в случай че проверявам на място в дома на пациента и имам проблем с интернет връзката. Тази хартиена рецепта ще се съхранява в аптеката ”, сподели доктор Гергана Николова. Медикът съобщи, че желая посредством Информационно обслужване да има достъп до системата за наличност в аптеките и там да може да види кои лекарства са налични без да се връщат пациенти.

Д-р Георги Габровски, член на Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз, изрази единодушие за електронизацията. Според него би трябвало да се резервира хартиената рецепта, до момента в който процесът не стане безпроблемен.

" Категорично не са решени въпросите при изписването на електронната рецепта. Относно заменянето на избран медикамент с генетик всяка аптека би трябвало да поддържа в наличност всички медикаменти, разрешени в страната ни, в случай че ги няма, то тази аптека би трябвало да се достави с него, а не един медикамент да се се заменя с различен ”, акцентира доктор Георги Габровски. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР